Kokoomus kompastuu

Kokoomuksen myötätuuli on kestänyt ällistyttävän pitkään, vaikka tunnetusti puolueen ja hallituksen saavutuksissa ei ole kehumista. Varmasti puhallusta on pitänyt yllä median muotitrendi: Niinistön, Kataisen ja Stubbin kuvia on kiillotettu kuin perintöhopeita.

Kiviniemen hallituksen toisena pääpuolueena kokoomus halusi tässä historiallisessa tilanteessa, työttömyys- ja talouskriisin Suomessa kesäkokouksestaan aivan tietoisesti levittää pääviestinä Venäjän vähättelyn. Miksi ihmeessä?

Kokoomus on jo vuosia nähnyt vaivaa todistellakseen, että se on Nato- ja länsimielisin puolue. Ehkä nyt on sitten nähty välttämättömäksi, että syvää kumarrusta Atlantin taa pitää täydentää kunnon pyllistyksellä itänaapuriin päin.

”Hei, me puhutaan ulkopolitiikkaa” -tyyppinen ulkopoliittisen keskustelun arkipäiväistäminen on paikallaan eikä rennompi ote tärkeällä politiikan sektorilla ole suinkaan haitaksi. Mutta jos se tarkoittaa vääriä väittämiä tai suorastaan typeriä yksinkertaistuksia, on syytä vaatia kokoomusta tilille.

Kuvaavaa on valtiovarainministeri Kataisen myöhästynyt oikaisu Venäjän kansantalouden vertaamisesta kooltaan Hollantiin. Kun megaluokan virhe korjattiin ja Hollanti vaihtui Espanjaan, siihenkin piti liittää Jyrkin puumerkki: virheisiin puuttuminen on muka yliherkkyyttä ja jonkinlaista jälkisuomettumista.

Minusta tuntuu, että Häkämiehen-Kataisen-Stubbin Venäjä-linja ei sittenkään ole rakennettu kokoomuksen uuden ulkopolitiikan perustaksi. Möläyttelyllä halutaan varmistaa kovan oikeistolaiset äänet puolueen plakkariin, jotta ne eivät valu perussuomalaisille tai äärioikealle.

Kun kokoomus on puheissa tullut sosialidemokratian kentälle sosiaalisemmin ja pehmeämmin teemoin, tosioikeistolaisten pelätään kaikkoavan. Mikäpä sopisi nuorkauppakamarilaisten aatoksissa paremmin vastalääkkeeksi kuin uhoaminen ikiaikojen inhaa itää vastaan.

On toki todellisia linjaerojakin. Kokoomuslaisessa ajattelussa Suomella ei juuri olisi itsenäistä Venäjä-politiikkaa vaan sulautuisimme Euroopan unionin ulkopolitiikkaan myös meille elintärkeissä idänsuhteissa. Vapaaehtoista itsenäisyyden kaventamista voi toteuttaa näinkin.

Ylimielisyyteen kompastuu. Kokoomuksella se alkoi Venäjästä. Jatkuu syksyllä…

Jätä kommentti

css.php