Kansanvalta ei ole eliitin vaan koko kansan asia

Tutkimukset osoittavat, ettei Suomi enää ole vahvan osallistumisen ja vaikuttamisen maa. Olemme monien mittareiden mukaan putoamassa kohti eurooppalaisia keskiarvoja, joita pudottavat vielä nämä uudet demokratiat, joissa ei toistaiseksi ihan läntisen Euroopan osallistumisaktiivisuuteen ole päästy. On hyvä aika kysyä, tyydymmekö me tähän vai haluammeko me nytkin olla kehittyvän demokratian tiennäyttäjä kuten vuosisata sitten. Sosialidemokraattien näkemys on, että monipuolinen kansalaisosallistuminen ja -vaikuttaminen on ollut Suomen vahvuus. Tavoitteena tulee olla paikka Euroopan parhaiden demokratioiden joukossa. 

Vanhasen ensimmäisen hallituksen kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma raivasi tietä kattavammalle kansanvallan ja kansalaisten yhteistoiminnan vahvistamiselle. Jatkotyö on valitettavasti jäänyt pirstaleiseksi. Esimerkiksi minkäänlaisia budjettivaroja äänestysaktiivisuutta tukevaan kampanjointiin ei tällä vaalikaudella ole annettu. Äänestämisen helppouteen ja turhan jäykkyyden purkamiseen on käytännön järjestelyissä satsattava, esimerkiksi viemällä äänestyspaikat ostoskeskuksiin ja kirjastoihin mahdollisimman matalan kynnyksen taakse. 

Poliittinen toiminta ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen ansaitsevat kannustusta, eivät halveksuntaa. Kymmenettuhannet suomalaiset tekevät arvokasta järjestötyötä, hoitavat luottamustehtäviä ja arkipäivän yhteisöllisyyttä. 

Kansalaisten kokema luottamusvaje on paikattava rehellisellä työllä, paremmilla säännöksillä ja avoimella vuorovaikutuksella. Parhaimmillaan vaalirahoitusjupakka johtaa rahan vallan vähenemiseen vaaleissa – kunhan vielä SDP:n ajamat kampanjakatot saadaan mukaan. Kansanvalta ei ole eliitin vaan koko kansan asia. 

Jätä kommentti

css.php