Varustelumenot tarkempaan syyniin

Maailman yhteenlasketut sotilasmenot ovat ylittäneet 1500 miljardin dollarin rajan. Tällä vuosikymmenellä menot ovat Tukholman rauhantutkimuslaitoksen laskelmien mukaan kasvaneet 50 prosentilla ja vielä viime vuonna – kansainvälisen talouskriisin oloissa – liki kuudella prosentilla!

Yhtenä selityksenä ovat kalliit sodat Irakissa ja Afganistanissa ynnä kymmenet pitkittyneet aseelliset selkkaukset eri mantereilla. Paljon on tuhlattu myös runsaaseen asevarusteluun. Uudet asejärjestelmät maksavat aina edellistä sukupolvea enemmän. Erityisen avokätisesti varustelurahaa ovat mättäneet nopean talouskasvun maat Kiinasta Intiaan ja Brasiliaan.

Sotilasliitoissa, Natossa etenkin, jäsenmaiden puolustusbudjetteja pyritään paisuttamaan suorastaan sakinhivutuksella. Lama sai kuitenkin Natossa liikkeelle säästöohjelman, jolla raskasta esikuntarakennetta kevennetään.  

Kun ihmiskunnan suuret ongelmat nälästä ilmastokurjuuteen huutavat ratkaisuja ja niiden rahoitusta, sotilasmenojen kasvu näyttäytyy irvokkaana. Terrorismia ja väkivallan vyöryä torjutaan väkevämmin oikein kohdennetuilla apu- ja kehityspanostuksilla kuin asevarustelukierteellä.

Meillä Suomessa porvarihallitus haluaa pitää kiinni puolustusmenojen 2 %:n tasokorotuksista valtion rajun velkaantumisen aikanakin. Kokoomus, Rkp ja vihreät haikailevat siirtymistä hintavaan ammattiarmeijaan – ja enimmäkseen myös Naton jäsenyyteen, mikä kävisi rajusti kalliimmaksi.

Onneksi Risto Siilasmaan vetämä asevelvollisuuden tulevaisuutta selvittänyt työryhmä ei lämmennyt ammattiarmeijaintoilijoiden seireeninlauluille. Palvelusaikojen tarkistaminen alaspäin sekä reservin pienentäminen 350.000:sta 250.000:en tuovat säästöjä maanpuolustuskykyä heikentämättä.

SDP on halunnut selvittää isompaakin uudistusta kohti asevelvollisuutta laaja-alaisempaa kansalaispalvelua. Varustelumenot on otettava tarkempaan syyniin – niitä ei pidä jättää kenraalien kulloistenkin trendi-innostusten varaan.

3 kommenttia artikkeliin “Varustelumenot tarkempaan syyniin”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Johannes!
  Asevarustelu on mennyt niin tekniseksi,
  että Suomen armeijan kannattaisi kouluttaa muutama nörtti valvomaan ilmatilaa jne.
  Tulisi huomattavasti halvemmaksi kuin nämä poikien sotalelut, joilla ei mitään virkaa ole, jos tänne isketään.
  T. Riitta

 2. avatar Jari Aho sanoo:

  Ja taas kansanedustaja tahallaan unohtaa, että jokainen hankinta perustuu eduskunnan valiokunnissa esittelyihin. Rahoitus ja siten päätösvalta on eduskunnalla. En olisi uskonut, että rehellinen kansanedustaja yrittää vedättää äänestäjiä tällä lailla.

  Ja Riitalle: Sotaleluilla on hyvän politiikan ohella varmistettu, ettei tänne kukaan ole väkisin tullut. Toivotaan tilanteen jatkuvan samanlaisena.

 3. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Jari!
  Luulenpa, että hyvä politiikka on nykyisin paras ase ja puolueettomuus.
  Suomen puolustus-sodat on aikoinaan käyty talvisodan henkeen, jonka sorttista asetta ja asennetta en usko löytyvän nykyään.
  En myöskään usko, että sotia käydään pum-pum systeemillä, vaan ohjuksilla.
  Siksi ihan vakavissani ehdotin nörtti-tekniikalla suoritettavaa valvontaa/tiedustelua.
  Eikös se ollut joku nörtti-koulukas, joka onnistui Pentagoniinkin hakkeroimaan.
  T. Riitta

Jätä kommentti

css.php