Talouden nuorallatanssi

Talousoppineet Atlantin takana puoltavat voittopuolisesti edelleen elvytystä rohkealla rahankäytöllä, vaikka liittovaltion ja useiden osavaltioidenkin velkaluvut liikkuvat huikean korkealla. Kiinalaisilla USA:n rahoittajilla riittää pitkämielisyyttä: velka luo riippuvuutta ottajalleen ja maallista valtaa velanantajalle.

Euroopassa julkisen velan hoitamisen kyky tulevina vuosina on paljon tiukemman syynin kohteena. Valtionlainojen korkoerot ovat revähtäneet kymmenkertaisiksi normaaliaikojen muutamasta prosentin kymmenyksestä. Isojen pankkien ja vakuutuslaitosten tukipaketit yhdessä elvytystoimien kanssa ovat nostaneet useimpien maiden velkaantumisvauhdin yli hälytysrajan.

Kreikka ja Irlanti ovat joutuneet jo vaihtamaan nuorallatanssista tukijaloilla kävelyyn, mutta perin huteraa on kulku edelleen. Näistä maista on saatu tuntumaa myös siitä, kuinka karuja säästöjä ja leikkauksia joudutaan tekemään rahoittajien luoton loppuessa.

Suomessa valtiovarainministeriö julkisti laskelman kymmenen miljardin euron tasapainottamistarpeesta. Se ei tarkoita niin valtaisaa leikkaustarvetta. Ongelmasta voi osaksi selvitä työllisyyttä ja talouskasvua kohentamalla, osaksi verotuksen aukkoja paikkaamalla, mutta osaksi tarvitaan myös punakynää – kaikkien valtion ja kuntien menojen järjellistä läpikäyntiä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ehätti ensimmäisenä julkistamaan listansa valtiontalouden korjaustoimista. Joukossa on mukana työnantajapuolen vanhoja vaateita sekä uudempia, ehkä yllättäviäkin ehdotuksia. Kulutus- ja kiinteistöverojen kiristämistä ekonomistit esittävät kilvan. Yhtä innokkaasti vaietaan tuon linjan kielteisistä tulonjakovaikutuksista.

Esittäjälleen yllättäväksi voi luonnehtia ehdotusta yritystukien puolittamisesta. SDP:n säästölistalle miljardin vähennys yritys- ja elinkeinotuista sopii hyvin. Monet tukiautomaatit ovat etääntyneet alkuperäisistä työllisyyskytkennöistään ja hassaavat veroeuroja.

Kiviniemen-Kataisen hallitus on lykännyt hamaan tulevaisuuteen julkisen talouden tervehdyttämistä. Kokoomus ja keskusta ovat delegoineet virkakoneistolle vaikeimmat talousongelmat, olipa kyse sitten menojen karsimisesta tai verotuksen uudistamisesta. Ne talouspoliittiset ratkaisut, mitkä porvarihallitus on oma-aloitteisesti tehnyt, kuten työnantajien kela-maksun poiston maksattaminen kaiken kansan energiaverojen kiristyksinä, ovat menneet metsään. 

Sosialidemokraattien työlinja on Suomen tulevalle menestykselle välttämätön. Työllisyyden parantaminen rakentaa samalla hyvinvointivaltion kestävää rahoitusta. Menojen uudelleen kohdennuksia tarvitaan myös. Uudistusmarginaali vaikkapa perusturvan parantamiseen kaivetaan toissijaisista menoista ja kalliista rakenteista karsimalla.

Työn rinnalla Sdp:n kärkiteemaksi pitää nostaa oikeudenmukaisempi tulonjako. Se merkitsee määrätietoista ohjelmaa köyhyyden vähentämiseksi ynnä veropolitiikassa rohkeita askelia pääomaverotuksen kiristämiseksi.

Mitä tiukempi taloustilanne on, sitä sosiaalisempaa politiikkaa on harjoitettava. 

Jätä kommentti

css.php