Tulopolitiikan tuhlaajapojat

Jyväskylässä on pidetty Tammikuun kihlaus -seminaareja talvisodan aikaisen, silloisen SAK:n ja STK:n historiallisen yhteisymmärryksen muistoksi. Tänä vuonna presidentti Tarja Halonen oli mukana antamassa huutia sopimuspolitiikan hävittäjille. Halonen vetosi sopimisen taidon ja sopimisen kulttuurin puolesta, joka mahdollisti hyvinvoinnin vakaan ja pitkäjänteisen kehittämisen.

Maineikas työmarkkinasopimusten kausi Suomessa alkoi täydellä teholla vasta 1960-luvun lopulla. Tarvittiin SDP:n iso vaalivoitto ja vasemmistoenemmistö 1966 sekä SAK:n eheytyminen pari vuotta myöhemmin, jotta kehityksen pyörät saatiin kunnolla liikkeelle. Oikeudenmukaisemman palkkauksen ja hyvinvointivaltion rakentamisessa Suomi sai sitten 1970- ja 80-luvuilla kiinni muut pohjoismaat vuosikymmenten takamatkalta.

Keskitettyjen työmarkkinaratkaisujen ja kolmikantaisen tulopolitiikan alasajo ilmestyi työnantajapuolen tavoitepapereihin jo 20 vuotta sitten, samoin tosiasiallisesti porvaripuolueiden verhotumpiin ”työreformeihin” ja paikallisen sopimisen korostuksiin.

Tällä vaalikaudella tulopolitiikan tuhlaajapojat ovat toteuttaneet sen työehtosopimuskentän pirstaloimisen, mistä jo edellisen Ahon-Viinasen porvarihallituksen aikana haaveiltiin. Vanhasen-Kiviniemen-Kataisen hallitus on kääntänyt korvansa kuuliaisesti Etelärannan suuntaan – ja selkänsä Hakaniemen ay-väelle.

Melkoista hurskastelua hukattujen vuosien jälkeen on pääministeri Kiviniemeltä nyt – kolme kuukautta ennen vaaleja – herätä vaatimaan laajaa kolmikantaista yhteiskuntasopimusta heti vaalien jälkeen. Myönteinen tulkinta keskustajohtajan puheesta voisi olla se, että hän ilmeisesti nyt uskoo sosialidemokraattien vaalivoittoon: me kun olemme ajaneet paluuta kunnon sopimuspolitiikan tielle jo pitkään.

Työllisyyden parantaminen, tulopolitiikan oikaiseminen solidaarisemmaksi, isojen veroratkaisujen linja, inhimillisemmän työelämän rakentaminen, sosiaali- ja eläketurvan kohentaminen velkaongelmien keskellä… Niitä asioita riittää, joissa palkansaajan ääni pitää saada vahvemmin vaikuttamaan.

Eduskuntavaalit ratkaisevat myös tulopolitiikan suunnan. Palkansaajalle vain SDP on turvallinen valinta.

Jätä kommentti

css.php