Soini valmistautuu pelin politiikkaan

Perussuomalaisten lopulta pullauttamassa vaaliohjelmassa on odotetusti kansan syviä rivejä kosiskelevaa sanankäyttöä. Asennetutkimukset ja mielipidekyselyt ovat siivittäneet linjanvetoja: kaikkea hyvää – EU:ta, herroja ja valtapuolueita vastaan!

Mielenkiintoisinta onkin tutkailla, mitä ohjelmassa EI ole. Tarkemmin kuvatut uudistusehdotukset jäävät vähiin – varsinkin sellaiset, jotka vaatisivat selviä rahasummia valtion budjettiin. Löperömmistä muotoiluista voidaan tietysti laskea miljardien lisämenoja. Olennaisempaa on kuitenkin havaita, että mitä isommasta linjaratkaisusta on kyse, sitä epäselvemmäksi käy persujen sanoma.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspolitiikassa haikaillaan useassa kohdassa kansalaisten oman vastuun kasvattamisen suuntaan hyvinkin oikeistolaiseen malliin. ”Kansalaisten oman vastuun lisäämistä Perussuomalaiset eivät näe sinänsä huonona asiana, mutta me edellytämme, että yhteiskunta ottaa avoimesti kantaa siihen, millä tavalla kansalaisten tulisi vastuuta itsestään kantaa.”

SMP siivitti 1980-luvun toista tulemistaan vaalilupauksella, että kuudessa kuukaudessa järjestetään kaikille työttömille työtä. Urpo Leppäsen ja Pekka Vennamon ajoista on tahtotila murentunut olemattomiin. Perussuomalaisten ohjelmassa työllisyyspolitiikka kuitataan yhdellä – tosin sitä yleispätevämmällä – lauseella: ”Tosiasia on, että maassamme löytyy tekemätöntä työtä.”

Veropolitiikassa perussuomalaiset peesaavat selvimmin Sdp:tä. Mutta siinäkin osoitetaan joustokohdat valmiiksi. Esimerkiksi arvonlisäverosta: ”Perussuomalaiset eivät voi hyväksyä kulutusverojen noston olevan patenttiratkaisu lamatalkoissa.” Ei patentti, mutta ratkaisu kumminkin jos tulevat hallituskumppanit oikealta vaativat? 

Kokonaisarvioksi liki 70 sivun teksteistä kertyy, että Soinin puolue valmistautuu kiihkeästi pelin politiikkaan. 70- ja 80-luvun virheet sanojen syömisineen halutaan välttää kirjoittamalla oma asialista hämärästi ja keskittymällä vanhojen puolueiden (nyt muodossa valtapuolueiden) haukkumiseen.

EU:n ja politiikan vastaisuudesta, rötöstelystä, herra- ja muukalaisvihasta liehitellään äänestäjiä liikkeellepanevia voimia. Samaan aikaan puolue tekee jo valmiiksi uhrauksia hallituskipeyden alttarille. Suitsukkeet puhalletaan hyväuskoisen kansan silmiin.
Lopuksi päivän mietelause:

Demokraatti kuuntelee kansan ääntä.
Kansa kuuntelee populistin ääntä.
Populisti kuulee ääniä.

4 kommenttia artikkeliin “Soini valmistautuu pelin politiikkaan”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Johannes!
  Mitäs se auttaa, että on paragrafit paikoillansa ja puolueohjelma vimpan päälle kirkastettuna, jos sitä ei vaalien jälkeen noudateta. Niinhän on käynyt demareillekin useamman kerran.
  Ensin oltiin vahvasti luomassa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja 90-luvun talkoissa ajamassa sitä porukalla alas.
  En myöskään usko, että kansa hyväuskoisuuttaan on lähtenyt Persujen kelkkaan.
  Se on vain kyllästynyt hyväuskoisuuteensa, protestoi nyt pikemminkin. Eräänlaista pakan uudelleen järjestelyä odottaen, ei veroparatiisia tms. Pakka tuntuu olevan hukassa isommillakin analyytikoilla kun lueskelin EBA:n murheita. Pankkien stressitestien keskeiset palikat kadoksissa. Tulokset pitäisi julkistaa kesäkuussa. Pääomaepäselvyyksiä jne.. ja tämmöiseen pitäisi verorahojamme vielä lisää hukata.
  Kaikesta huolimati menestystä vaalitaistoosi!
  T. Riitta

 2. Leo Leppänen sanoo:

  Morjens Johannes!

  Olen pitänyt sinua järkimiehenä. Tällä kertaa kirjoitit metsän puolelle. Se sallittakoon, koska on puolueiden markkinointiaika vaalien vuoksi.

  Perussuomalaisten suuri ansio on, että politiikka on palannut politiikkaan. Degeneroitunut puoluelaitos on nyt haastettu kohtaamaan ihmisten mielipiteet ja ongelmat. Demareidenkin olisi pitänyt lopettaa perinteisen poliittisen pupun ja jargonin jauhaminen vähintään 10 vuotta sitten.

  Perussuomalaisten kannattajat ovat entisiä demareita, kepulaisia ja kokoomuslaisia sekä nukkuvien puolueen kannattajia, siis pääosa sinun kaltaisia järki-ihmisiä. Siellä on kirjanoppinuttakin porukkaa.

  On epäviisasta nuijia täydellisesti persujen vaaliohjelma, vaikka siellä on lapsuksia (esim. taidepoliittinen luku) ja epätarkkuuksia.

  Arvoisa senaattori! Oletko sitä mieltä, että sadoilla tuhansilla suomalaisilla ei ole oikeutta protestiin? Tämä väestönosa tietää tarkalleen, että valtaan päästyä ongelmia ei ratkaista nopeasti.

  Protestiäänet ja sen mukainen vaalitulos tulevat vaikuttamaan seuraavalla vaalikaudella. Hallituspuolueiden on muutettava Suomi-laivan kurssi.

  Demarit nukkuivat täydellisesti viimeisen neljän vuoden aikana onnensa ohi. Puolueessa on huono, ehkä historiansa avuttomin johto. Eduskuntaryhmä ei ole paljon parempi.

  Tällä hetkellä tuntuu vahvasti siltä, että Hämeen vaalipiiristä demareista menee läpi vain kolme ehdokasta. Ja Hämeenlinnasta vain sinä ja ehkä Tarja Filatov. Hellurei!

 3. Jur.kand. sanoo:

  Kansanedustaja Tuija Nurmi totesi täkäläisellä vaalikiertuellaan vuosia sitten, että jokaisen kansanedustajan ja korkean kunnallispolitiikon, kunnanjohtajankin tulisi olla koulutukseltaan jursti. Eduskuntaa pyrörittää tosisasiassa 5-6 juristia, lahjakkain enemmistö kokoomuksen riveistä. Vaikka olisi kuinka jursitiavustajia ympärillä, asianomainen saattaa astua miinaan, koska kaikkia ansoja tällainen ei-juristi ei voi etukäteen aavistaa.

  Tämä tuli mieleen, kun eduskuntavaaliehdokas Kiemunki selitteli jossain aviisissa http://www.HPK-Naiset.fi -taustajärjestön sponsoroimaa vaalimainosta, samanlaista kuin Sari Rautiolla oli samassa lehdessä eli Hämeen Sanomissa. Itse asiassa. Kiemunki selitti, että mitään sponsoritukea ei otettu vastaan, koska naistaho lahjoittikin mainoksen. Mikä on vastapalvelus, sietää kysyä. Sekö, että HPK-yhtiö autettiin vaalien alla kuiville miljoonalahjoituksella? Nopeastipa Tuija Braxin ohjeistukset vaalirahamoraalin tiukentamisesta unohdettiin.

 4. Laki sama sanoo:

  Terve Johannes

  Kun taas ollaan lähestymässä aikoja, jolloin puhutaan paljon sellaista mitä ei ehkä tarkoiteta, pitänee kysyä suoraan. HäSa kirjoitti paperilehdessä muistaakseni viime viikolla jotenkin, että ”köyhää kurmootettiin pahimmin”, kun Kokoomus, SDP ja Vasemmistoliitto olivat hallituksessa. Mitä tällainen kommentti mielestäsi tarkoittaa? Tältä alueelta ovat pitkään olleet SDP:n kansanedustajina sinun lisäksesi Tarja ja Jouko. Osa taisi olla silloin jopa ministereinä? Mitä siellä silloin oikein tapahtui, kun lopputulosta köyhälle ja työläiselle ilmineerataan näin epäedulliseksi? Onko totuuden siementä vai pitääkö HäSan juttuihin suhtautua niin kuin joskus ohjeistettiin suhtautumaan savolaisen tarinoihin? ( ” Savolaisen avatessa suunsa, siirtyy vastuu kuulijalle”).

Jätä kommentti

css.php