Turvatut peruspalvelut etusijalle!

Kunnissa on käyty linjakeskustelua ensi vuoden talousarvioista päätettäessä. Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa on yhteisenä teemana ollut, miten varmistaa hyvin toimivat peruspalvelut tiukentuvan talouden oloissa. Tasaverona kunnallisveroa ei pitäisi enää kiristää, vaan hakea täydennystä kuntien tulopohjaan enemmän maksukyvyn mukaan määräytyvistä veroista ja maksuista. 

Juustohöylän tapaan tasaisen siivun leikkaaminen kaikista kunnan menoista ei ole oikea lääke lamaongelmiin. Terveydenhuollosta, kouluista, päivähoidosta ja ikäihmisten palveluista on huolehdittava hyvin vaikeinakin aikoina. Sen sijaan kalliita investointeja ja lisäkuluja toissijaisista toiminnoista pitää lykätä pussin pohjan tullessa vastaan. 

Hämeenlinnan valtuustossa viime maanantaina herättivät laajaa kritiikkiä juuri kaavamaiset säästöpyrkimykset keskeisissä peruspalveluissa. Alakoululaisia ei pidä sulloa kohtuuttomia määriä yhteen yksikköön Normaalikouluun, vaan säilyttää runkona terveet lähikoulut Myllymäen tapaan. Lasten ja nuorten lautakunta oli jo asettamassa rajoja jättikoululle ja valtuusto antoi vahvaa tukea Myllymäen koulun jatkolle. 

Vanhuspalveluissa valtakunnallisesti ja alueellisesti pyritään vahvistamaan kotiin annettavia palveluja ja palveluasumisen muotoja. Tämä laitospainotteisuuden vähentämisen linja hyväksytään laajasti, mutta keinot epäilyttävät. Vanhainkotipaikkojen sulkeminen ei voi olla ensisijainen tavoite. Se mahdollistuu, jos kotipalvelut ja kevyemmät palveluasumismallit todella riittävät vanhusväestön tarpeisiin ja turvattuun elämään. 

Laitospaikkojen vähentämisen on väistyttävä, jos kokoaikaisen hoivan tarpeessa on terveydeltään haurastuneita vanhuksia jonoksi asti. Tämä oikea marssijärjestys on kirjoitettava selvästi kaikkiin palvelustrategioihin enemmän turvattomuuden välttämiseksi. 

Jotta kaikkien kuntien ja kaikentyyppisten palveluntuottajien vanhuspalvelut saadaan samalle viivalle ja varmasti järjestetyiksi, tarvitaan suositusten sijaan laintasoista sääntelyä – vanhuspalvelulakia. Sosiaali- ja terveysministeriössä on tällä viikolla asetettu ohjausryhmä lain määrätietoiseen loppuvalmisteluun 31.3.2012 mennessä. Minusta on hienoa, että peruspalveluministeri on nimennyt ohjausryhmän johtoon kansliapäällikkö Kari Välimäen rinnalle eläköityneet sosiaalipalvelujen huippuasiantuntijat Sirkka-Liisa Kivelän ja ed. oikeusasiamiehen Riitta-Leena Paunion ynnä mm. eläkkeensaajajärjestöjen edustuksen. 

Henkilöstöjärjestöistä Super on käynnistänyt valtakunnallisen kampanjan, jolla puututaan vajaaseen henkilöstömitoitukseen hoivapalveluissa. Hämeenlinnan Keinukammari on joutunut luupin alle ensiaallossa. Valvontaa ja puuttumista arjen epäkohtiin on lisättävä ja vahvistettava, jotta vanhuspalvelut saadaan asianmukaiselle tasolle niin kuntien itsensä hoitamina kuin ostopalveluina hankittuinakin. 

Johannes Koskinen 

4 kommenttia artikkeliin “Turvatut peruspalvelut etusijalle!”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Johannes!
  Ihan jees, kunhan vielä paikallistasolla pidätte huolen, että Ojoisten tehokas, toimiva terveyskeskus saa jäädä.
  Olen lähettänyt Kiemungille ja J. Lindbergille järkeenkäyvät perustelut miksi, jo ensimmäisen niputusuhan aikoihin.
  Ko. terkkarilla on ennalta ehkäisevä, pitkän linjan säästöjä tuottava vaikutus paljon puhutun elämänkaari-ajattelunkin kannalta.
  T. Riitta

 2. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Hyvä Johannes!
  Kirjoituksesi oli kuin keskustalaisesta aatemaailmasta!
  Terv. Hessu K.

 3. avatar k sanoo:

  Pidäthän omaltasi ja ryhmäsi osalta huolen, että myös nykyiset alakoulut saavat koulurauhan vuosiksi eteenpäin. Toimivia ja oman vahvan identiteetin omaavia yksiköitä uhataan alasajolla. Muutosturbulenssi käy liian hurjana! Rakenteiden pystyttäminen on paljon työläämpää kuin niiden alasajo lyhytnäköisesti.

 4. avatar Pirjo Leppäniemi sanoo:

  Voitaisiko myös itse hallinnoissa kiinnittää huomiota kustannussäästävään linjaan hoitaa hallinto, eikä vaan siirtää säästökohteiksi peruspalveluja.

  Mikä on suhdeluku palveluntuottamisessa- suunnittelussa, valvonta, hankinta yms. ja toteutus kentällä. Muu yhteiskuntasuunnittelu, paperisirkus – paperless piti olla.

Jätä kommentti

css.php