Korruptio kuriin kunnissakin

Lahjontaa vastaan yleismaailmallisesti kamppaileva Transparency International on tunnettu erityisesti vuosittaisista listauksista, joissa Suomi on keikkunut kärkisijoilla vähiten korruptoituneista maista.

Transparencyn Suomen osasto julkisti viime viikolla kokonaisarvion kansallisista korruptiota torjuvista järjestelyistä ja antoi suosituksensa tehostettavista toimista, jotta taistelemme jatkossakin esimerkillisesti väärinkäytöksiä vastaan. Euroopan komissio on teettänyt  vastaavat selvitykset 25 EU-jäsenmaan lahjontatilanteesta.

Haastattelututkimuksessa kävi ilmi, että kokonaista 60 prosenttia  suomalaisista kokee, että hyvä veli -verkostot ovat Suomessa hyvin tyypillinen korruption muoto. Se on järisyttävän iso luku. Edelleen 45 % vastaajista on sitä mieltä, että julkinen hallinto on kietoutunut liian monin sitein liike-elämään.

Hyvä veli -tyyppisiä suhmurointeja esiintyy kaikilla tasoilla, viimeksi näkyvästi Finnairin toimitusjohtajan eriskummallisissa asuntojärjestelyissä eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kanssa. Kunnissa ja muutoinkin paikallistasolla pienten piirien kyseenalaiset keskinäiset riippuvuudet tulevat varmemmin tietoon ja vaikuttavat varmasti synkkiin lukuihin.  

Transparencyn suosituksista useat kohdistuvat kuntiin. Tarvitaan selvemmät eettiset toimintakoodit ja esteellisyyssäännökset – sekä niiden tinkimätöntä noudattamista. Päätöksenteon pitää olla avointa ja läpinäkyvää. Johtamista on nykyaikaistettava ja jäntevöitettävä.

Miten Hämeenlinnassa? Nämä yleiset linjat on toteutettava hallintoa ja omistajaohjausta tehostettaessa. Yhtiöiden ja liikelaitosten virtaviivaistaminen, päällekkäisten rakenteiden ja sumeiden keskinäisriippuvuuksien purkaminen on välttämätöntä.

Rakenteelliseen korruptioon altistumista lisäävät sellaiset toimivaltajärjestelyt, jotka delegoivat yhdelle henkilölle tai pienelle piirille runsaasti päätösvaltaa. Tärkeiden päätösten pitäminen monijäsenisillä elimillä: valtuustolla, hallituksella, lautakunnilla on omiaan ehkäisemään kyseenalaisia vaikuttimia ja suoranaisia väärinkäytöksiäkin. Päätösten ynnä perustelujen julkisuus on myös tärkeä vahti.   

Hämeenlinnassa uusittiin omistajaohjauksen linjat, jotta havaituista isoista ongelmista päästään selvemmille vesille. Perkuutyö on vasta alussa.     

Veljet ja siskot hyvät!  Puretaanpa pikaisesti hämäävät rakenteet, vallan keskittäminen muutamiin käsiin ja kyseenalaiset kytkökset.     Kunnollinen kuntademokratia on tahdon asia.

Johannes Koskinen

11 kommenttia artikkeliin “Korruptio kuriin kunnissakin”
 1. avatar Soili Hakala sanoo:

  Hei!
  Voi, miten teki hyvää lukea tekstiäsi, Johannes. Oli niin ajankohtaista, raikasta ja herättelevää luettavaa. Vetoomukseesi toivottavasti vastataan.

 2. avatar Markku Uutela sanoo:

  Päivää !

  Kyllä on todella toiveita herättävää Johanneksen avaus näin Hämeenlinnalaisittain. On päivänselvää että mitä leveämmät harteet ovat päätösten takana, sen pienempi mahdollisuus on IP:n kaltaisten katastrofien kaatua veronmaksajien niskoille.

  Sen verran olet maltin mies ja terveen hallintokulttuurin ystävänä tunnetuksi tullut, että soisi sinua Hämeenlinnassa kuunneltavan siellä sisäpiirissäkin herkällä korvalla. Kiitokset vielä omasta puolestani Johannes.

 3. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro ryhmyri Johannes!

  Olen kirjoittanut kolumneissa ja blogeissa silloin tällöin vallan liiallisesta keskittämisestä yhdelle henkilölle ja pienelle piirille.

  Kaupungissa on vellonut pitkään Hämeenlinnan tauti. Se tarkoittaa vallan keskittymistä kunnalliselämässä.

  Milloin aloitat demariryhmässä vallan hajauttamisen? Ehdotan, että aloitat homman perkaamisen Iisakki Kiemungista. Hänellä on lähes joka päivä puurot ja vellit sekaisin luottamustoimissa.

 4. avatar Juhani Lemström sanoo:

  Vallan ja samalla myös vastuun hajauttaminen lienee aina hyvä asia demokratiassa. Meillä myös lienee ainoastaan vastuullisia poliittisia johtajia, jotka valtaa ja oikeuksia, etuja luvatessaan kertovat sen myös tarkoittavan entistä suurempaa vastuuta? Esim. valtuutetuille, lautakuntien jäsenille. Työtä on tehtävä entistä enemmän.

  On syytä huomata, että valtaenemmistö yrityksistä ja elinkeinoelämästä toimii hyvin avoimessa ja kovassa kilpailussa. Luotettavuuden ja läpinäkyyyden vaateet ovat itsestään selviä ja tahattomatkin virheet kohtalokkaita. Riskejä noissa asioissa todella vältetään hyvin kalliiden ja pitkäaikaisten markkinaseuraamusten vuoksi. Siksi myös hieman suljetummille markkinoille samat pelisäännöt ovat hyvin tervetulleita.

  Johtamisen, johdon tuen ilmeisesti juuri julkisomisteisissa yhtiöissä ja organisaatioissa tulisi kohentua. Sieltä suunnalta viime vuosien pahimmat kansalaisten epäluottamusta aiheuttaneet romahdukset ovat tulleet?

 5. avatar Arthur sanoo:

  Iltaa !

  Yhdyn Leo Leppäsen ehdotukseen. Otetaanpa melkein mikä tahansa strategisesti tärkeä hanke tai organisaatio, niin näihin kolmeen nimeen törmää takuuvarmasti – Kiemunki, Vekka tai Rautio. Ilmeiseti näitä oikeaan suuntaan lojaaleja henkilöitä valitaan lojaliteetteja jakavien taholta. Muuten tätä on todella vaikea ymmärtää. Johannes Koskisen astuttua remmiin on kuntalaisilla ainakin toiveita että tämä homma saataisiin jotenkin purettua ja demokratia toimimaan myös Hämeenlinnassa.

 6. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Muistetteko vielä aikaa, kun demareissa vaihdettiin ryhmyriä? Edellinen mainitsi, että ilmapiiri on muuttunut jotenkin…en muista..jotain kurjaa se oli. Silloin vaihdos uutisoitiin, tyyliin,- Koskinen oli ainoa , joka ei kieltäytynyt. Ja että hän ei pelännyt keskustan ryhmyri Hannu Kärpästä. Yhteistyö on toiminut hyvin, kaiketi joka suuntaan ja muutosta on näkynyt koko kaupungin hallinnossa. Hieno homma.
  Henkiseltä tasolta ollaan päästy jo konkretiaan, ja kirjaimellisesti muutos näkyi viime viikolla, kun ensimmäinen torni sortui Vanajan rannassa. Lisää on tulossa! Johannes on huippu-jätkä!
  T HK

 7. avatar Sari Rautio sanoo:

  Dobroe vetzer!

  Hyvä kirjoitus Johannekselta, joka on hyvä mies- kuten on moni muukin valtuustossamme. Hannukin, enkä tiedä kuka sua oikein pelkää? Puhumattakaan naisista;)Tämän vuoden tilausbudjettiin jo kirjattiin tavoitteeksi tuo monimutkaisten rakenteiden purkaminen kehittämisorganisaatioissa, ja sama tahtotila toistui noissa omistajapoliittisissa ohjeissa. Jotka eivät ole ollenkaan hullummat.

  Poliiittisen järjestelmän uudistamisessa se iso tavoite on juurikin demokratian ja läpinäkyvyyden vahvistaminen. Tällä hetkellä meillä on tasan kaksi erittäin vahvaa poliitikkoa, Iisakki K valtuuston ja Tapio V hallituksen puheenjohtajana. Ja me ryhmyrit yritämme pysyä kartalla kaikesta, lautakuntien puheenjohtajisto omista asioistaaan ja kaikki muut tietty mahdollisuuksien mukaan. Ja eteenpäin on menty, kovastikin tämän kauden aikana.

  Tämän valtuuston viimeinen vuosi on aloitettu ja Johanneksen haaste on meidän yhteisemme. Asiat on niinkuin ne näyttävät. Eli nöyrästi jatketaan hommia. Hallintosääntö ja sen uudistaminen lienee siis Johanneksen näköpiirissä? Liki jokaisessa valtuuston kokouksessa viime vuonnakin sitä hiottiin, mutta tästä näkökulmasta siitä ei keskusteltu. Eli uusia avauksia tulossa?

  Sari

 8. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!

  Niin kauan kun vain ”johtavat toisisnajattelijat” tai edes joku heistä on yksinään puhunut hyväveli-järjestelmästä, kuppikunnista, ryhmäkurista tms, on asia ollut helppo kuitata haihatteluksi. Kokoomuksessa ja demareissa on ollut samoin ajattelevia uudistusmielisiä ja vahvan demokratian kannattajia melkoisesti, mutta heidät on hiljennetty tai he ovat olleet arkoja. Liittyneistä kunnista tulleet edustajat ovat nähneet ”Hämeenlinnan hallintomallin ja tyylin ”, jos ovat halunneet sen nähdä. Harva on uskaltanut tai halunnut puuttua menoon. Jotkut ovat kuitenkin pitäneet kiinni oikeudestaan olla omaa mieltä. Tälläisiä henkilöitä on leimattu ja jopa ” ruvettu pelkäämään”. -Paitsi siis Sari.
  Nyt tilanne uudistusten suhteen näyttää valoisalta. Toki imperiumin vastaiskuja tulee koko ajan, mutta mennyt on mennyttä.
  Toimintatapojen ja kulttuurin vaan on muututtava.
  T HK

 9. avatar Juhani Lemström sanoo:

  Yhtiöistä ja liikelaitoksista

  Hallintomalleja kehitettäessä omistajanäkökulman lisäksi ja ohikin pitää aina muistaa ko. liiketoiminnan perustehtävä, asiakaspalvelu etunenässä. Asiakaspalvelun ja tehokkuuden yhdistelmänä voi syntyä kannattavuus ja jatkuvuus. Osaaminen läpi organisaation on yksi ratkaisevimpia tekijöitä. Julkisomisteisissa yhtiöissä on riski, että uskotaan omistajan kyllä pitävän huolta henkilöstöstä, vaikka asiakaspalvelun ja kannattavuuden eteen nyt ei aina mukavuusalueelle mentäisikään. Tällaiseen ajatteluun olen Hämeenlinnankin yhtiöissä takavuosina törmännyt. Omistajien enemmistössäkin lienee vahvempana samaistuminen ehdoitta työntekijän eduista huolehtimiseen kuin yhtiöstä ja asiakkaista huolehtimiseen? Toimivan johdon asema voi olla varsin haastava.

  Jos organisaatioista tulee kovin monialaisia, malli voi olla omistajan kannalta selväpiirteinen, mutta miten on asiakkaan ja perustehtävän kannalta?

 10. avatar verkot tötterölle sanoo:

  Koskisen kirjoituksessa painottui määrätietoisuus ja minä toivon sisimmässäni, että nyt on tekojen aika. Ei mitään, että virheistä on opittu ja nyt eteenpäin höpötyksiä vaan konkreettisia toimia asioiden suhteen. Armeijaan kun mentiin niin leikattiin hiukset. Siitä on hyvä alkaa… 😉

 11. avatar Vesa Jussila sanoo:

  Korruptiota taitaa olla myös Valkeakoskella paikallinen elementtitehdas jätti palvelusvuosikorvaukset ja iltavuorolisät maksamatta,eikä liitolta saa mitään selvitystä tapahtuneesta oli hetken asetettuna saartoonkin eikä siitäkään mainittu sanallakaan rakentaja-lehdessä.Nm-luiperi

Jätä kommentti

css.php