Kun mikään ei riitä…

Euroopan unionissa on totuttu siihen, että sekä komissio että parlamentti pyrkivät käyttämään jokaisen kriisin oman valtansa pönkittämiseen. Kunnon federalisteille jokainen kriisi on myös syy vaatia lisää integraatiota, päätösvallan siirtämistä jäsenvaltioista ”yleisliittolaiselle tasolle”. Taas ollaan tässä vaiheessa. EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso näkee poliittisen momentumin edellyttävän vahvempaa integraatiota euroalueella.

Barroso valmistelee komission ehdotuksia juhannuksen jälkeen kokoontuvalle Eurooppa-neuvostolle, siis hallitusten päämiesten huippukokoukselle, missä Suomea edustaa pääministeri Jyrki Katainen. Komissio tähtää pitkälle tulevaisuuteen talous- ja rahaliiton uutta arkkitehtuuria suunnitellessaan. Laaja kansalaiskeskustelu tai demokraattinen päätöksenteko jäsenvaltioissa ei ole kaavailujen ytimessä, pikemminkin päinvastoin.

Euroopan talous- ja velkakriisin ratkaisemiseksi välittömästi tarvittavat välineet ovat jo pitkään olleet pöydällä. Pysyvän vakausmekanismin sekä finanssiliiton sopimusjärjestelyt ovat kiireellä jäsenmaissa voimaansaatettavina. Mutta lisää tulee: sinänsä terveitä panostuksia työllisyyden ja kasvun vauhdittamiseen, lisärahoitusta Euroopan Investointipankille, projektibondeja isojen rakennushankkeiden rahoittamiseen.

Pankkiunioni tarkoittaisi pankkitukea muiden taskusta

Keskiviikkona sekä Barroso että Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi nostivat esille Euroopan pankkiunionin. Se pitäisi sisällään tiukemman yhteisen pankkivalvonnan, pelastavan pankkituen maksamisen vakausrahastosta suoraan pankeille ohi isäntävaltioiden ja yhteisen eurooppalaisen talletussuojan. Näistä tehokkaampi rahoitussektorin valvonta on välttämätöntä – muut toimet taas merkitsisivät holtittomasti toimineiden pankkien riskien siirtämistä yhteiselle vastuulle, siis myös täysin synnittömille valtioille. Moraaliriski kasvaisi entisestään.

Samaan pakettiin komissio käärisi vielä ”vakausbondit”, uudelleen nimetyt eurobondit joilla euroalueen velkojen korkokantaa yhtenäistettäisiin eli käytännössä maksurasitusta siirrettäisiin velkaisilta kansantalouksilta terveemmin talouttaan hoitaneille. Ei oikeudenmukaiselta kuulosta tämäkään.

Vanhaan tapaan komissio hakee yksinkertaistettua päätöksentekoa ideoimistaan muutoksista, jotta kaikkien jäsenmaiden suostumusta vaativaa perussopimusten muuttamista ei tarvittaisi.

Entistenkin päätösten toimeenpano kesken

Irlantilaiset äänestävät parhaillaan, tuleeko maa mukaan finanssiliittojärjestelyihin. Meillä Suomessa pysyvää vakausmekanismia koskeva esitys on eduskunnassa tulossa ratkaisuvaiheisiin, mutta eurooppalaista budjettikuria ja -kontrollia sääntelevät lainmuutokset ovat vasta valmistelussa hallituksen puolella. EVM:n käytännön toimintaa linjaavat ohjesäännöt kaipaavat vielä pitkiä kädenvääntöjä euromaiden edustajien kesken.

Kesän lämmetessä viisas ohje Brysseliin on: Jäitä hattuun!

 

Johannes Koskinen

Jätä kommentti

css.php