Yhdessä eteenpäin!

Kuntavaalit muuttivat poliittista värikarttaa niin Hämeenlinnassa kuin koko Hämeessä. Kun lasketaan puolueittain yhteen Hämeen maakunnan kaikkien kuntien tulokset, luvut ovat suuruusjärjestyksessä SDP 20751, kokoomus 20368, keskusta 14062, perussuomalaiset 10747, vasemmistoliitto 7127 ja vihreät 4580.

Kuntayhtymien hallituksien paikkajakautuma määräytyy suhteellisesti puolueiden äänimäärän mukaan laissa määrätyllä tavalla. Niinpä esimerkiksi Hämeen maakuntahallitukseen sosialidemokraatit saavat kolme, kokoomus kolme, keskusta kaksi, perussuomalaiset kaksi ja vasemmistoliitto yhden paikan. Sama jako tulee Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitukseen.

Perussuomalaisten nousu ohi vasemmistoliiton ja vihreiden näkyy siis hyvin vastuullisten luottamustehtävien lankeamisena kannatustaan kasvattaneelle liikkeelle. Vastuuta pitää kantaa rakentavaa yhteistyötä tehden – niin vanhojen kuin uudempienkin puolueiden edustajien kesken.

Kuntien hallitusten ja lautakuntien valinnoissa suhteellisuuden laskentamallia ei ole suoraan laissa määrätty niin kuin kuntayhtymissä. Hämeenlinnassa kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenmäärä pudotettiin juuri hallintosäännön muutoksella kolmestatoista (mihin se oli nostettu väliaikaisesti kuntaliitoksen tähden) yhteentoista.

Kun Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa on 59 valtuutettua, laskennallisesti hallituksen tai lautakunnan jäsenpaikka irtoaa aina 5,36 valtuutettua kohti. Miten tahansa koottu kuuden valtuutetun porukka saa suhteellisen vaalin aikaiseksi ja siinä turvattua yhden ehdokkaansa valinnan. Jotta kovin vaiherikkailta äänestyksiltä vältyttäisiin, ryhmät yleensä neuvottelevat suhteellisuutta vastaavan paketin luottamuspaikkojen jaosta.

Perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton Pro Hämeenlinnana markkinoidulla koalitiolla on 22 valtuutettua yhteensä, loput 37 koostuvat 17 sosialidemokraatista, 17 kokooomuslaisesta ja 3 vihreästä. On helppo laskea, että parhaiten ryhmien suhteellista kannatusta vastaa jako neljä koalitiolle ja 7 muille.

Edelleen puhtaan laskennallisesti kolmijäsenisille valtuustoryhmille olisi tulossa puolikas hallituspaikka, kuusijäseniselle keskustalle yksi, kymmenen valtuutetun perussuomalaisille kaksi, ja 17 valtuutetun ryhmille SDP:lle ja kokoomukselle kolme tai kolme ja puoli hallituspaikkaa. Puolikkailla on merkitystä, kun nelivuotinen luottamustehtävä voidaan jakaa kahden vuoden kausiksi.

Valtuustoryhmien neuvottelut ovat käynnistyneet olosuhteisiin nähden hyvässä hengessä. Aluksi kokoamme eri ryhmien näkemyksiä päälinjoista Hämeenlinnan kuntapolitiikassa seuraaville vuosille. Asiakysymyksissä pidän tärkeänä, että kaikkien valtuutettujen ja ryhmien panokset saadaan tasapuolisesti mukaan jo heti alusta alkaen.

Äänestäjiltä on tullut tärkeää palautetta Hämeen ja Hämeenlinnan kehittämiseen – myös selvien kurssin korjausten tarpeesta – ja se on otettava varteen tulevissa ratkaisuissa. Niin toimii kansanvalta.

15 kommenttia artikkeliin “Yhdessä eteenpäin!”
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Johannes!

  Olen aavistellut vihreiden hakeutuvan Hämeenlinnassa sdp-kokoomus -akselin kanssa kimppaan lähes millä hinnalla tahansa. Päättelin kirjoituksestasi, että vihreät todennäköisesti saavat yhteistyön vastineeksi muutaman luottamuspaikan.

  Iso vääntö poliittisen organisaation miehittämisessä käydään voimasuhteen 37-22 pohjalta. Oikeastaan Pro Hämeenlinnalla on niin vähäinen kannatus, että sille ei kannattane antaa valtuuston puheenjohtajan nuijaa. Eli demari hallituksen puheenjohtajaksi ja kokoomuslainen valtuuston puheenjohtajaksi.

  Kari Ilkkala (ps.) olisi pätevä ja sopiva Innopark -konsernin hallituksen puheenjohtajaksi.

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Luulisin, että kaikkein parasta, Hämeenlinnaa ajatellen, olisi jos demarit lakkaisivat tukemasta kokoomuksen oikeistolais-politiikkaa!
  Sosialidemokraattien paikka olisi paremminkin olla yhteistyössä Pro Hämeenlinnan kanssa.
  Kun ajattelen vuosien takaisia eduskunta-vaaleja, ja niiden jälkeen muodostettuja hallituksia, tykkäsin aina että paras pohja hallitukselle Suomen hyväksi oli Keskustan ja Sosialidemokraattien yhteistyö.
  Sen jälkeen on tapahtunut jotakin…milloin sosialidemokraateista tuli porvareita?

 3. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Johannes

  Kiitos selkeästä yhteenvedosta. Olen luottavainen sen suhteen, että äänestäjien tahdon mukainen päälinjoja koskeva ohjelma ja luottamuspaikkajako syntyvät. Kurssille on korjaamisenkin tarvetta.

  Yksitoistajäsenisten hallituksen ja lautakuntien kokoonpanoa laadittaessa on mielenkiintoinen yksityiskohta. Nimittäin vihreiden asema.

  Jos laskentaperusteena käytetään tarkempaa pohjaa eli puhtaasti ääniä (eikä valtuuston paikkoja) elää tilanne aivan hiukan, koska välistä jää pois turha epätarkkuutta tuova ääniosuuksien muuttamisen vaikutus valtuustopaikoiksi.

  Katsotaan 11 jäsenen paikkajakoa äänisosuuksien perusteella:
  – SDP saa 3,12 paikkaa -> siis 3
  – kokoomus saa 3,05 paikkaa -> siis 3
  – SDP ja KOK saavat yhteensä 6.17 paikkaa -> siis 6
  – Pro Hämeenlinna saa 4,13 paikkaa -> siis 4
  – vihreät saavat 0.68 paikkaa -> siis 1 (!)

  Tällä matematiikalla vihreiden tilanne vaikuttaa siihen, minkälainen 11 paikan jako tulee olemaan. Vaihtoehtoja on useita:
  – SDP 3, KOK 3, PRO 4 ja vihreät 1
  – ellei tästä synny yhteisymmärrystä näin voi jako olla joko SDP+KOK+VIHR 7 ja PRO 4 tai aivan yhtä hyvin vihreät voivat halutessaan nostaa Pron paikat neljästä viiteen, jolloin SDP+KOK saavat 6..

  Kun tavoitteena on neljän vuoden hyvin toimiva yhteistyö ja aktiivinen keskustelu, ei ehkä olisi mitenkään vaalitulosta vastaan se, että vihreät jatkaisivat ”itsenäisinä” ja he saisivat ääniosuutensa mukaisen yhden paikan.

 4. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Jatkaako Johannes neuvotteluja vielä kun on tullut valituksi kaupunginjohtajaksi Kevaan ”paenneen” tilalle? Liuhuletti pääsee eduskuntaan ja hänelle se onpi tärkeää kun ohittaa kisassa Sarin, vaikka ei siellä mitään aikaan saakkaan, muuta kuin vähän maksupohjaa omille asuntolainoilleen. Siksi kai lienee ”auto-hössötys” hallituksissakin.
  Olis aika puhua tulevista!

 5. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Jos kaupunginjohtaja vaihtuu, tällä saattaa olla iso vaikutus luottamuspaikkaneuvotteluihin.

  Torin Tietäjien mukaan kansanedustaja Johannes Koskisen (sd.) ohella Tapani Hellsténin seuraajaksi kabinetti- ja käytäväkeskusteluissa on jo ollut esillä mm. Audiapron toimitusjohtaja, KTM Aija Tuimala (sit.). Hän toimi täällä kuntafuusion vetäjänä ja vähän aikaa kehitysjohtajana. Tuimala asuu edelleen Hämeenlinnassa.

 6. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Mielenkiintoista seurata, pystyvätkö demarit kannattamaan Pro Hämeenlinnan ”ääniharavaa” valtuuston puheen-johtajaksi?
  Epäilen vähän!
  Voi olla, että kaikkein tärkeintä on roikkua kiinni vallan-kahvassa… Vaikkapa sitten oikeisto-politiikalla!

 7. Kiitos kommentaattoreille!

  Hämeenlinnan sosialidemokraatit ovat selvästi irtisanoutuneet oikeistopolitiikasta niin vaaliohjelmassa kuin käytännön toimissakin. Suunnantarkistuksista kuntapolitiikassa käydään paraikaa neuvotteluja kaikkien valtuustoryhmien kanssa, myös Pro Hämeenlinnassa mukana olevia kuunnellen.
  Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen ykköspuheenjohtajien jakamisesta kahden isoimman valtuustoryhmän kesken on Hämeenlinnassa pitkä perinne. Naapuri Janakkalassa taas porvariliitto on syrjäyttänyt suurimman ryhmän eli demarit molemmilta pj-palleilta – toivottavasti ei tällä kertaa!
  Henkilökohtaisesti suurimman äänimäärän saaneen valinta valtuuston puheenjohtajaksi näyttää historiallisesti olleen harvinainen poikkeus, meillä Hämeenlinnassa yhden vaalikauden mittainen. Olenpa minäkin pari kertaa sekä Janakkalassa että Hämeenlinnassa suurimman äänimäärän jälkeen jäänyt muihin tehtäviin – vaikka siis on ollut kyseessä suurimman valtuustoryhmän ehdokas.

  Ylenpalttisia spekulaatioita edelleen välttäen,
  Johannes K.

  • avatar Sari Rautio sanoo:

   Tervehdys,

   Pikku-Penaa lainaten, rauhallisesti. Alkava valtuustokausi tuo mukanaan niin paljon tekemistä, uudistamista ja toimintaympäristön mukana tulevia haasteita, että pohjatyö kannattaa tehdä kunnolla. Päättyvälle kaudelle lähdettäessä tilanne oli täysin erilainen; tuolloin oli sovittu ne isot linjat ja uudistamisen suunnat jo varsin tarkasti liittymäsopimuksessa. Nyt ollaan uudessa tilanteessa ja on syytä käyttää aikaa linjauksiin. Koska kuten Johannes toteaa, yhdessä eteenpäin. Siitä syntyy eteenpäin vievä toimintatapa.

   Sari

 8. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Koita nyt Sari olla koohottamatta.
  Kyllähän on sensorttiset ”pohjatyöt” Hanuripartio tehnyt,
  että vähempikin vauhti piisaa kaupunkilaisten kauhu-skenarioille tulevasta velka-tsunamista.
  Jos mm. RH:n päivän kyssäri-palautteesta laskee matemaattisen lopputuleman,
  torinalusparkki-pyörittelyyn ei kannattaisi enää silmänräpäystä aikaa, saati latin latia upottaa.
  Riitta

 9. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Vieläkö siellä ne toriparkin perään huokailevat vaan porskuttavat eteenpäin? Eivät mitään opi. Olin kuulevinani tänään Vekankin suunnitelmia ja kalkyyleja, kuinka kannattavaksi se tulisi, ja kuinka tarve olisi saada se toteudettua.
  Ennen vaaleja olin aistivinani suuren vastustuksen kyseistä projektia kohtaan. Ovatko valituksi tulleet edustajat sen jo unohtaneet?
  Ei kai sitä Vekka kannattajineen yksin pysty toteuttamaan? Onko sosialidemokraateilla selvä puolue-linja asiassa?
  Ehkä nyt siihen tämän blogin alkuunpanija voisi antaa tyhjentävän vastauksen?!
  ”Äänestäjiltä on tullut tärkeää palautetta Hämeen ja Hämeenlinnan kehittämiseen – myös selvien kurssin korjausten tarpeesta – ja se on otettava varteen tulevissa ratkaisuissa. Niin toimii kansanvalta”… näinhän se oli, vai kuinka, Johannes? Terveisin! Tapsa

 10. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Tapsalle muistutuksena, että vanha valtuusto päättää tämän vuoden loppuun. On asioita, joista on hillitön kiire saada päätös nyt, vaikka asian päättämisellä ei muuten mitään hoppua olisikaan.

  Moraalisesti kestävää olisi, että toriparkkia ei otettaisi lainkaan nyt käsittelyyn

 11. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos Seppo, informaatiostasi!
  Minä kun luulin, että Johannes Koskinen on istunut tässä vanhassakin valtuustossa! Sen vuoksi yritin vain kysellä häneltä sosialidemokraattien kantaa toriparkkiin .
  En usko hänen, herrasmiehenä, muuttavan kantaansa vain sen vuoksi, että valtuusto saa osittain uuden koostumuksen ensi vuoden alussa

 12. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Näin siellä virkamieskoneisto jauhaa edelleen!
  http://yle.fi/uutiset/toriparkki_etenee_jos_yksityiset_kaivavat_kuvetta_auton_hinnalla/6381476
  Siellä on tilaajajohtajaa, on yhdyskunta-lautakuntaa, ja vaikka mitä!
  Suurin osa Hämeenlinnan asukkaista vastustaa toriparkki-suunnitelman toteuttamista. Poliitikot näyttäkää nyt, kuinka demokratia toimii kansan tahdon mukaan! Tapsa

 13. avatar Heikki Haustonen sanoo:

  Iltaa !

  ”Luulisin, että kaikkein parasta, Hämeenlinnaa ajatellen, olisi jos demarit lakkaisivat tukemasta kokoomuksen oikeistolais-politiikkaa!”. Herra Silvon kommentti otti silmiini ja olen samaa mieltä tässä kohtaa. Olen kummastellut tuota demareiden kihnutusta kokoomuksen kainalossa.Syy tähän löytyy arvatenkin sitoutuksesta ja palkitsemisesta – voinhan olla toki väärässäkin.

Paluuviitteet
Katso mitä muut sanovat...
 1. […] Yhdessä eteenpäin! (Johannes Koskinen 16.11.) […]Jätä kommentti

css.php