Herätyshuuto työttömyydestä

 Puhe Hämeenlinnassa työväen vappujuhlassa 1.5.2013

Euroopan järisyttävät työttömyysluvut herättävät aitoa työväenliikettä yli rajojen. Keskimäärin yli 12 prosentin työttömyys kehittyneessä maanosassamme yhdistettynä eriarvoisuuden kasvuun ja palkka- ja sosiaaliturvan paniikinomaisiin leikkauksiin ei voi olla vaikuttamatta työtä tekeviin ja työtä haluaviin. Hampaattomaan hallitus- tai työmarkkinapolitiikkaan ei ole varaa!

Me tarvitsemme vahvaa ammattiyhdistysliikettä puolustamaan työtä tekeviä ja kohentamaan työoloja ahneuden markkinoilla. Sen on koottava voimia yli rajojen Pohjolan periltä etelän nouseviin talouksiin – ja megayritysten tietotyöläisistä Bangladeshin turvattomiin hikipajoihin. Palkansaajille on rakennettava toimivat keinot puolustaa oikeuksiaan ja toimeentuloaan. Kattavia työehtosopimuksia täydentämään kaivataan kunnollista minimipalkkasääntelyä, yhteiseurooppalaista suojaa sosiaalista dumppausta vastaan sekä ryhmäkanneoikeutta normeja rikkovia työnantajia vastaan.

Poliittisen työväenliikkeen hampaattomuus kostautuu heikkoina gallup-lukuina. Sosialidemokraattien työn ja oikeudenmukaisuuden linjan pitää näkyä päivittäin ja viikoittain tekoina ja tuloksina. Olemme vaikeina aikoina parantaneet perusturvaa ja oikaisseet joitakin verotuksen vääristymiä. Mutta kovasti paljon on tehtävää oikeudenmukaisemman tulonjaon puolesta – tuloerojen ja myös terveyserojen kasvua vastaan!

Työttömyyden paheneminen ei ole kiertänyt Hämettäkään. Helmikuun lopussa Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli yhteensä 21.700 työtöntä työnhakijaa, yli 12 prosenttia edellisvuotta enemmän! Työttömyysaste on Kanta-Hämeessä 10,2 ja Päijät-Hämeessä 13,8 prosenttia, kun koko maan työttömyysprosentti on 11 työ- ja elinkeinoministeriön luvuilla.

Eteläisen Suomen kasvualueille työttömyyslukumme ovat huolestuttavia. Selvästi maan keskiarvolukuja parempi työllisyystilanne Hämeessä on vain pienehköissä kunnissa Hausjärvellä, Lopella ja Hattulassa, joissa työttömyysaste pyörii 7 prosentin tienoilla.

Pahimmin työttömyys piinaa teollisuuden rakennemuutoksen koettelemia kaupunkeja: Lahdessa, Heinolassa ja Forssassa työttömiä on yli 15 prosenttia työvoimasta. Viime vuosien kaksivaiheinen suhdannetaantuma on vienyt teollisuuden lisäksi myös palvelualojen työpaikkoja.

Hämeen työllisyyden kääntäminen vahvaan kasvuun vaatii määrätietoista elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaa kunnilta ynnä tiivistä alueellista yhteistyötä myös yrityskentän kanssa. Koulutuksen ja muiden peruspalvelujen pitää olla teräkunnossa.

Hämeen suotuisa sijainti Suomen vahvimpien kehityskäytävien äärellä on käytettävä hyväksi yritysten ja työpaikkojen lisäämisessä. Meidän täytyy koota voimat luomaan työpaikkoja, huolehtimaan tasa-arvoisista palveluista ja tervehdyttämään kuntataloutta.
Tästä Hämeenlinnan torilta kaiutamme vappuviestimme raatihuoneen kuntapolitiikkaan: Nyt tarvitaan yhteistä työtä  Hämeenlinnan ja Hämeen kehittämiseksi – ei kuppikuntaista käräjöintiä tai populistista politikointia!

Kuntauudistus ja seutuyhteistyön tiivistäminen voivat tuoda uutta tehoa elinkeinojen kehittämiseen. Kuntapalveluissa kiireellisin haaste on toteuttaa terveyspalvelujen remontti ja hämäläisten arkisia palveluja varmistava sote-uudistus. Lainsäätäjän pitää mahdollistaa terveyskeskusten, keskussairaaloiden ja muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteennivomisessa sellaiset mallit, jotka toimivat turvallisesti myös Hämeen eri seuduilla.

2 kommenttia artikkeliin “Herätyshuuto työttömyydestä”
  1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

    Huolestuminen olisi kannattanut tehdä 3-4 v sitten. Silloin yritin neuvoa-ei mennyt läpi. Surullista-Suomen kansalle.

  2. avatar Kimmo Kautio sanoo:

    Tärkein viesti oli huolestuminen virallisista työttömyysluvuista? Käy piilottamassa pari työtöntä. Sillä siitä on ennenkin selvitty.

    Koskahan demarit ja ay-liike ajattelivat ryhtyä ihan oikeasti puolustamaan sitä suurta osaa suomalaisesta työtä, joka ei tapahdu vakituisessa ja kokoaikaisessa työsuhteessa, vaan silppuhommissa ja nollasopimuksissa?

Jätä kommentti

css.php