Maltilla kuntauudistukseen

Paraikaa kootaan kuntien kantoja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisehdotuksista, joissa järjestämisvastuu ja sen laajuus porrastettaisiin vähintään 20.000:n tai 50.000:n asukkaan väestöpohjan perusteella. Uuden kuntarakennelain mukaan on syksyllä myös ilmoitettava, minkä kuntien kanssa lähdetään tavoittelemaan niin sanotun vahvan peruskunnan kriteereitä ja neuvottelemaan paremmin luontaiseen asiointi- ja työssäkäyntialueeseen soveltuvasta kuntajaosta.

Hämeenlinnan seudulla niin kunta- kuin sote-hankekin johtaa Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan yhteisiin neuvonpitoihin. Lisäksi kunnat voivat tietysti vapaaehtoisesti tutkailla muitakin yhteistoimintasuuntia – niin kuin Janakkala on jo ilmoittanut tekevänsä.

Valmisteluja on tehtävä maltilla mutta määrätietoisesti. Kuntalaisten elintärkeiden palvelujen turvaaminen ja tehokas, yhdenvertainen järjestäminen on ykkösasia tiukentuvan kuntatalouden oloissa. Samalla on kunnioitettava perustuslain takaamaa kuntalaisten itsehallintoa.

Noin vuoden sisällä selviää monia osatekijöitä, jotka paljolti määrittävät erikokoisten kuntien tulevaisuuden vaihtoehtoja: kuntien uusi valtionosuusjärjestelmä, kuntalain uudistaminen, mitä tehtäviä kunnilta mahdollisesti puretaan, miten verotuloja tasataan, mihin päädytään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuussa.

Näitä tietoja tarvitaan välttämättä, ennen kuin kussakin kunnassa voidaan päättää siitä, onko eväitä jatkaa tuleville vuosikymmenille itsenäisenä kuntana vai onko kuntarajojen muuttamisen aika. Kun reunaehdot täsmentyvät vasta myöhemmin, on kuntien yhteistoimintaneuvottelut järkevää aloittaa siitä, mikä on joka tapauksessa tehtävä: laadukkaiden kuntapalvelujen tuottaminen nykyistä osuvammin ihmisten luontaisilla asiointialueilla.

Meidän alueellamme esimerkiksi ammatillinen koulutus on jo vuosikymmenet järjestetty niin kuntien yhteistyöllä ja malli on laajenemassa lukioihin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen puolella on
kysymys samasta tarpeesta varmistaa riittävä väestöpohja asiantuntevien ja monipuolisten palvelujen järjestämiseksi turvallisella ja taloudellisella tavalla.

Koko seudun kattavasti kannattaisi hoitaa myös elinkeinopolitiikkaa, maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelua. Hämeenlinnan seudun kehityksen vauhdittamiseen tarvitaan kyräilyn sijaan
reipasta ja avointa yhteistyötä. Pakkoliitoksilla tai isäntäkuntameiningillä pelottelua ei kaivata, yhteisen tahdon ja yhteisten etujen rakentamista kyllä.

6 kommenttia artikkeliin “Maltilla kuntauudistukseen”
 1. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Johannes!

  Parasta mitä Hämeenlinnan sisällä voitaisiin tehdä kuntarajojen yli menevien neuvottelujen sujumiseen ja onnistumiseen jotta täällä itse päätettäisiin jotta ns. Hanuripartiolla ei ole osaa eikä arpaa niihin sisälle.

  Eli siis kiellettäisiin Vekan, Iisakin, Hassisen ja Isosuon esiintyminen neuvottelijoina. (Listaa voi tarkentaa)

  Tämä olisi kaikkien etu, ymmärtäisivät vain itse tehdä johtopäätöksensä.

 2. avatar Paavo Ahtiainen sanoo:

  Edellä E S käsittelee neuvotteluosastojen kokoonpanoa ihan henkilöönkäyvästi. Tuohon voi vaan todeta, että eikös noita nimettyjä ole sittenkin jotenkin seulottu ja taitojaan ihan perusteellisesti arvioitu? Miksi ne kreikkalaiset sitä systeemiä nyt sanoivatkaan…
  Jos jotain arvioi, niin pitää esittää korvaavaa. Minäpä ehdotan, että ruvetaan neuvottelemaan naapurikuntien kanssa siten, että kaikilta onkin mukana vain nimimerkkejä. Mitä sitä nyt aina kahvin ja kampanisujen ääreen änkeydyttäisiin, oltaisiin vaan etäyhteyksissä. Tällainen tarkkailija päätyy tähän ratkaisuun, kun seuraa sitä ylenmääräistä tietotaidon ja pätevyyden määrää, joka nimimerkkien taakse tuntuu kätkeytyvän.
  Suomalaisen kansanperinteen kirjasta ja muumimaailmasta saisi holjakkaita koodeja neuvottelijoille.

 3. avatar kuska sanoo:

  On helppo yhtyä Erkin mielipiteeseen neuvottelijoiden henkilöllisyydestä. Vanha kaarti on käskyttänyt ja kiljunut naapureille jo tarpeeksi, eikä tulos ole kovin hääppöinen. Kuntalaisten etujen mukaista nyt olisi että Kenakkala ottaisi Johanneksen käsikynkkään, muutaman harmaan eminenssin kera, niin tuloksia alkaisi tulla. Sen verran tiedän että vekkakiemunki herättää antipatioita naapureissamme aika laajalla rintamalla.

 4. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kuskalle kusymys?

  Oletko varma ettei ”Kenäkkälä” ole jo hanuripartion miehia?

 5. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Huomenta
  Kun saatais toi Hattula Hämeenlinnaan,reikä umpeutuis sano
  Aarno Jii

 6. avatar Uti Muti sanoo:

  Miten ratkaistaan maan hallituksen päätös: Kunnille kestävyysvajeen kuromisesta annettu
  Kahden miljardin hintalappu? Likainen työ annettiin peruskunnille. Kuntaverot kiristyvät 1,0-2,5 prosenttiyksikköä.
  Jos säästöt toteutettaisiin suoraviivaisesti palveluja leikkaamalla, miljardin leikkaus merkitsisi noin 20.000 työntekijän vähentämistä eli Janakkalan kokoisen kunnan asukasmäärä.

  Miten tää tehtäisiin kunnissa, joissa on jo kuntaliitoksen viiden vuoden irtisanomissuoja?

Jätä kommentti

css.php