Liittovaltiopeikko putkahtelee esiin

96-vuotias Suomen tasavalta on täysivaltainen eli suvereeni valtio, mutta samaan aikaan itsenäisten valtioiden muodostaman Euroopan unionin jäsen. Molemmat seikat on kirjattu Suomen perustuslakiin.

Euroopan unionin jäsenenä olemme saaneet vaikutusvaltaa moniin sellaisiin asioihin, joihin pienenä valtiona joutuisimme muutoin vain sopeutumaan. Äänivaltamme ei unionin neuvostossa saati Euroopan parlamentissa (13 paikkaa 751:stä) ole suuri, mutta aktiivisuudella saa tuloksia aikaan. Suhteessa paras vaikutusvalta on päämiesten Eurooppa-neuvostossa ja ministerineuvostossa niissä asiaryhmissä, missä päätöksenteko edellyttää yksimielisyyttä.

Vaikutusmahdollisuudet pitää käyttää

Rohkeasta yksimielisyysvaatimuksen hyväksikäytöstä käyvät esimerkiksi Suomen saamat vakuudet Kreikalle ja Espanjalle rahoitusvakausvälineen kautta järjestetystä luototuksesta, niiden Suomelle lankeavasta takausosuudesta.

Tämä turva ei valitettavasti koske ensimmäistä Kreikan pakettia, minkä osana Vanhasen-Kiviniemen-Kataisen porvarihallitus antoi miljardin euron suoran lainan Kreikalle ilman mitään vakuuksia, eikä myöskään saman edelliskauden hallitusenemmistön myöntämiä takausvastuita Irlannin ja Portugalin pelastuspaketteihin.

Sosialidemokraattien uuteen hallitusohjelmaan kolme vuotta sitten ajamien vakuuksien vähättely taitaa vihdoinkin vaientua. Kreikalle myönnettyjen luottojen leikkauksia eli osittaista anteeksiantoa velkajärjestelyssä pidetään yleisesti väistämättömänä lähivuosina. Laina-aikoja ja korkotasoa sovittelemalla selvitään Kreikassa kyllä toistaiseksi eteenpäin.

Yksityisten, lähinnä pankkien Kreikka-luottoja on leikattu jo kahdessa aallossa, kolmannessa lienevät vuorossa suorat valtiolainat, joiden korkotuottoja edellisen hallituksen hövelit lainanmyöntäjät Kiviniemi, Katainen ja kumppanit kovasti kehuivat. Korkoja on saatu, mutta täyttä pääomaa ei siis maksettane takaisin.

Rahan valtaa suitsittava – kansan ääntä EU:ssa vahvistettava

Eurokriisi sekä sen ratkaisuyritykset ovat kaventaneet Suomen taloudellista itsemääräämisoikeutta. Maamme suvereniteettia ja eduskunnan budjettivaltaa loukkaavat herkimmin sellaiset päätökset, joilla Suomelle voidaan lykätä taloudellisia vastuita ilman omaa myötävaikutustamme. Jos muut – näissä tilanteissa vieläpä tyypillisesti edunsaajavaltiot – voivat jyrätä yli oman päätöksentekomme, niin hallituksen kuin eduskunnan, ei voi puhua yhdenvertaisten valtioiden liitosta.

Eurokriisin pitkittyessä ja uusien maiden liityttyä ylivelkaantuneiden jonoon EU:n komissio ja monenlaiset federalistit ovat innostuneet kirjoittamaan yhä lennokkaampia ehdotuksia EMU:n, pankkiunionin ja finanssiliiton kehittämisestä vahvemman ylikansallisen päätöksenteon suuntaan. Liittovaltion ajajat tunnetusti keksivät sekä hyvinä että huonoina aikoina syitä lisätä Unionin toimivaltaa.

Suomen pitää torjua epärealistiset ja kansallista itsemääräämisoikeutta kohtuuttomasti rajaavat ehdotukset. Euroopan parlamentissa tarvitaan myös itsenäisempää harkintaa kansallisen suvereniteetin suojelemiseksi. Eurooppa tarvitsee kasvua, kilpailukykyä ja sosiaalisempaa talousjärjestelmää – ei kasvavaa eurobyrokraattien valtaa tai pakonomaista liittovaltiovyörytystä! Itsenäisyyttä ja kansanvaltaa on puolustettava myös Euroopan unionin sisäisissä väännöissä. Kansalaisten ääntä ja arjen viisautta on vahvistettava eurooppalaisessa päätöksenteossa.

4 kommenttia artikkeliin “Liittovaltiopeikko putkahtelee esiin”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Säkö Johannes ihan oikeasti uskot, että niistä Jutan muka-vaatimista vakuuksista on jotain hyötyä?

  Mä en mitenkään jaksa uskoa, että jos me lainataan miljardi euroa jollekin, että ne kymppitonnin vakuudet, jotka me itte maksetaan omasta persnahkastamme, hyödyttää meitä yhtään mitenkään silloin kun se laina-velallinen ei kykenekään maksamaan velkojaan takaisin.

  Ei missään muualla kuin sosiaalidemokraattisessa kansantahtoministeriössä olla näin tyhmiä.
  Saisipas pankista tavallisetkin tallaajat miljoonalainat tonnin vakuuksilla, vaan eipä tipu ei..

  Mutta oo nyt uskossas ja jatka herrainperseiden nuolentaa, sitähän sosiaalidemokraatit on tehnyt jo vuosikymmeniä!

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Tuossa vappuna kuuntelin palopuheita, kuinka solisaliraatit, on niin pienten ihmisten ja perheiden asialla, mutta kun kuitenkin juttu on niin, jos etten ole ite sitä hoksanneet, että pienen ihmisen ja perheiden kukkarolla te viimeimmäksi olette olleet!

  Eiks yhtään hävetä kirjottaa ja puhua paskaa, kun ihan varmasti muistanette, mitä kehysriihessä tuli viimeksi päätettyä?

 3. kuningasjätkä sanoo:

  Ja ihan turhaa sananhelinää on kirjoitella Suomen tasavallasta, kyllä tavallinen kansa ja kurjallisto, jonka etuja oikeasti solisaliraattien pitäisi ajaa, tietää kenellä se valta tässä maassa on ja ketkä sen vallankäytön oikeasti maksavat!

 4. kuningasjätkä sanoo:

  Noh, hiljaiseksipa veti Johanneksen, jätkän jutut?
  Vai eikö Jutalta herunut lupaa kommentointiin, kun pitää hyssytellen vaalia Sosiaalidemokraattien mainetta, ettei mene vaalit pieleen?

  Ettei nyt vaan kansalaiset huomaa kuinka tosiaankin heitä on kusetettu tyhjillä lupauksilla jo vuosia?

Jätä kommentti

css.php