Jo riittää rettelöinti. Asiaan!

Hämeenlinnan kunnallispolitiikka on tällä vaalikaudella ja varsinkin viime viikkoina saanut farssinomaisia piirteitä. Tosiasiassa valtaosa valtuutetuista ja luottamushenkilöistä tekee asialinjalla töitä kaupunkilaisten parhaaksi, mutta lieveilmiöt näyttävät nyt mustaavan koko kaupungin mainetta.

Demokratiaan kuuluu, että joskus äänestetään ja enemmistön kannan mukaan mennään. Kovin kansanvaltaista ei sen sijaan ole vähemmistöltä lähteä oitis väittämään, että äänestyksessä voittaneilla on jokin luvaton peruste kannalleen: korruptio, väärät valmistelijat, paha tahto, hyvävelikerho, salaiset sopimukset tms.

Hämeenlinnassa tällainen varjojen taistelu on yleistynyt ja media on laittanut innolla vettä mylllyyn  enemmän tai vähemmän luotettavien vihjeiden pohjalta. Asiat eivät enää riitele vaan ihmiset – se näyttää myyvän paremmin varsinkin sosiaalisen median puolella.

Ei tästä asearsenaalia lisäämällä ja voimistamalla selvitä, pikemminkin keskittymällä rauhan töihin. Kilpaillaan esittämällä fiksuja ratkaisuja kaupunkimme ongelmiin, ei mollaamalla toisia tai heidän motiivejaan!

Meillä riittää isoja haasteita, joista listaan tähän muutaman. Hämeenlinnan seudun työttömyys on kasvanut ja sitkeytynyt. Väestönkasvu on lähes pysähtynyt aiemman vuosikymmenen tasaisen positiivisista lukemista. Teolliset työpaikat ovat vähentymässä, vaikka palveluelinkeinoissa valoa näkyykin esimerkiksi katteen kauppakeskuksen avautuessa.

Kunnallistaloudessa sekä väestön että työpaikkojen kasvu tuovat varmimmin helpotusta. Nyt ongelmia kasaavat valtionosuusjärjestelmän muutokset ja valtion budjettileikkaukset. Entistä vahvemmin on hankittava uutta elinvoimaa, työpaikkoja, yrityksiä, toimeliaisuutta.

Elinkeinopolitiikassa kaikki hankkeet eivät onnistu. Sunny Car Centeristä on kaikista valtuustoryhmistä lausuttu alkuvaiheista lähtien kriittisiä arvioita juuri siitä, voiko noin suureellinen hanke Hämeenlinnan oloissa toteutua. Siitä huolimatta valtuusto on yksimielisesti kaavoittanut ja mahdollistanut hankkeen etenemistä – hyvin tietäen, että toteutumisen todennäköisyys ei kovin korkea ole. Kaupunki ei ole törsännyt rahaa autokauppakeskukseen, vaan vaatinut omansa pois mm. rakennusvalvontamaksuina ja tontin käyvänä kauppahintana. Kun hintaa ei syyskuun loppuun mennessä maksettu, kauppa puretaan ja alue jää kaupungille osoitettavaksi muuhun yritystoimintaan.

Onnistuneita hankkeita on monin verroin enemmän. Ehkä jatkossa kuulemme ja luemme jotakin myös niistä.

Hämeenlinnan kehittämisessä pitää keskittyä olennaiseen. Työllisyyteen, kaupunkilaisten palvelujen turvaamiseen vaikeutuvan talouden oloissa, säästäväisyyteen ja tarkkaan harkintaan investoinneissa. Olennaista on myös avoin ja reilu, kuntalaisia kuuleva päätöksenteko. Asiaan!

53 kommenttia artikkeliin “Jo riittää rettelöinti. Asiaan!”
 1. Seppo sanoo:

  Kokeilpaahan nyt aluksi ns. kärkipoliitikkojen kierrätystä. Ennustan ja samalla toivon,että vain siten pääsette paremmin tästä tilanteesta eteenpäin ja sitten – asiaan!

 2. Ripa sanoo:

  Komppaan Seppoa. Kun tuota loanheittoa seuraa niin on pakko todeta, että ainoa tapa päästä tämän yli on riitapukareitten poistaminen näyttämöltä.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Johannes. Olet lähes ainoa niistä poliitikoista, joita olen aina arvostanut (asiallinen, analyyttinen, pitkä kokemus) tässä Hämeenlinnan alueella. Minullahan ei ole ollut mitään mahdollisuutta olla toteamassa sitä taustatyötä, mitä suurten hankkeiden kohdalla Hämeenlinnassa on tehty. Lehdistön välityksellä (johon en valitettavasti täysin luota) saa käsityksen, että valmistelu joissain asioissa ollut puutteellista mitä toinen osapuoli moittii, ja toisen osapuolen ”kärki” vetää heti ”herneen nenuun”. Sitten alkaa juupas-eipäs kirjoittelu ja kaikenmoinen saivartelu (johon me ”asiantuntijat”) innolla osallistumme. Eikö niitä hankkeiden perusteita voisi hieman avata. Muuten olen ollut jo vuosia huolestunut Hämeenlinnan kehityksestä (tosin se ei paljon auta). Teollisia työpaikkoja tulisi saada (toki myös muita), jotta hyvät asuntorakentamishankkeet toteutuisivat. Ei niitä eläkeläisiä sieltä pääkaupunkiseudulta loputtomiin riitä ja he vaativat lisääntyvästi terveyspalveluja ja myös vaatia.

  • Johannes Koskinen sanoo:

   Kyllähän valmistelun avoimuudessa ja etenkin eri vaihtoehtojen objektiivisessa selvittämisessä on ollut parantamisen varaa, mutta nähdäkseni eteenpäin ollaan menossa. Ehkä yleisin ongelma on se, että kun valmisteluvaiheessa on päädytty johonkin ratkaisuun, sen pienikin korjailu koetaan herkästi arvovaltakysymykseksi – vaikka se on luonnollinen osa demokraattista päätöksentekoprosessia.

 4. riitta.nyqvist sanoo:

  Sori Jossu, olen eri mieltä,
  kaupunki törsäsi verovaroja 800 000€
  Kirstulan jättömaahan.
  Olen jo muutaman kerran perustellut, miksi.
  Äänestäjäsi on alan asiantuntijana vahvistanut asian.
  Maksettu mikä maksettu, nostin asian esille siksi,
  ettei toistettaisi kallista virhettä uudelleen,
  valtuusto-enemmistön taholta
  Riitta

  • Johannes Koskinen sanoo:

   Maapalan hinta nousi tosiaan yläkanttiin (itsekin juuri sitä aikoinaan kritisoin), mutta se olisi joka tapauksessa tullut hankittavaksi – mitä tahansa toimintoja alueelle sijoitetaankaan.

   • Seppo sanoo:

    Kun ostaja käy kuumana niin kiinteistön myyjä nostaa hintaa! Veikkaan,että jos se maapala ostettais nyt, ilman isompaa kiirettä, sen saisi korkeintaan neljäsosan maksamalla ja silti hinta olisi myyjälle kova. Ja esim. tästä kuluerästä kaupungille ei Isosuo tv:ssä puhunt mitään! Mainitsi jotain parisataa tuhatta!

   • riitta.nyqvist sanoo:

    Moro Jossu!
    Muutama satatonnia yläkanttiin – klappia.
    Puoluetoverisi Mika Kari Etelä-Suomen Sanomissa
    ”Isojen ratkaisujen teko ei voi olla virkamiesten sivupöydillä syntyneitä ideoita…”
    Mika Karin mielestä valtuusto ei saa olla pelkkä kumileimasin, postikonttori tms.
    Lisäisin hänen kritiikkilistaansa huoleni,
    jospa esittelijä ”unohtaa” asian kannalta olennaista
    paketista, jota valtuustolle tarjoilee.
    Ps. Mysteeriksi jäänee, kenen lompsaa 800 000€ lihotti.
    Riitta
    (Laina E.-S. S./”Lahden Mika Kari äimistyi liitoskäänteestä”/toimittaja Sirpa Ratia)

    • Harri sanoo:

     Jos nyt siitä lähdetään, että meni myyjälle 🙂
     Tässä kohtaa pitää kuitenkin kiittää rehellisyydestä Koskista, vaikka vielä olisi mielenkiintoinen tuo ”yläkantin” määrä noin-lukuna.
     Tämä kuitenkin oli kenties ensimmäinen ja viimeinen lause kahden ”valta-puolueen” toimesta, jossa kerrotaan, että hiukan meni hinnoittelu poskelleen.

     • riitta.nyqvist sanoo:

      Moro Harri!
      Jossu saa myös minulta pojoja,
      vaikuttaa ihan aidolta ”yläkantilta.”
      Tässä oon vuosia kuunnellut kyllästymiseen asti
      monikossa ”opiksi on otettu”-jargonia,
      ilman katetta.
      Riitta

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Pystyin Kirstula-projektin alkuaikoina seuraamaan asiaa rajallisesti. Minulle jäi silloin mielikuva, että olisi uutisoitu, että kaupunki on päättänyt ostaa Kirstulan tontin nimenomaan Autokauppaa varten. Maanantain A-studion haastattelusta sain käsityksen, että tontti oli ostettu ja lukuisista eri vaihtoehdoista valikoitui SCC. Olikohan niitä muita ehdokkaita? No mielikuvani on hatara.

    • Harri sanoo:

     Moro.

     Pitäis taas kaivella se tontin ostopöytäkirja,oliko maininta noin.. mutta nyt just ei ole siihen tiimaa.
     Riitta on oikeassa jargonista, sitä on yhä aika paljon, näin yksinkertaiselle miehelle olis hyvä, jos joku laittaisi alekkain laskut autokaupalle ja merkinnän siitä, mitkä oikeasti on maksettu ja mikä maksamati. Nyt tämä on vain tällaista ”suattaapi olla, että ei tullut takkiin, mutta suattaapi olla, että tulikin (ihan pirusti) ulkopuolisen silmiin.

     • Seppo sanoo:

      LKV-tutkinnon suorittaneena totean, että on mielenkiintoista huomata Johannes Koskisen käyttämä termi hinnasta; ”yläkanttiin”! Minun mielestäni,jos hinta on noin nelinkertainen, niin vain poliitikko käyttää tällaista termiä.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Sepon kommenttiin lisään: Ja virkamies, joka tekee kauppoja muiden rahoilla.

 5. no name sanoo:

  Kyllä olisi nyt todellakin hyvä että päästäisiin hoitamaan asioita tappelun sijasta. Aavistelen ettei siihen enää kylläkään päästä samalla kokoonpanolla. Kun mennään henkilökohtaisuuksiin ja yksityisasioihin, ollaan tilanne missattu usein lopullisesti. Tämä koskee ihmisyhteisöjä noin niinkun yleiselläkin tasolla, eikä tämä keissi ole varmaankaan poikkeus. Tekisitte nyt varmasti viisaasti siellä valtuustossa ja hallituksessa, kun vaihtaisitte kärkikaartin ainakin joksikin aikaa – sen olette mielestäni äänestäjillennekin velkaa.

 6. Kiitollinen sanoo:

  Kolumnisi oli täyttä asiaa, jos unohtaa kontekstin. Nyt vain jää vaikutelma, että kun kyse on oman puolueen poliitikon Kiemungin toiminnasta, niin demarit ovat kyykyssä. Hei, tämä kuuluu koko puolueelle!

  Jos heittää villin arvauksen peliin: Kiemunki on sössineet jo omat mahdollisuutensa eduskuntavaaleja ajatellen. Annetaan Kiemungin ensin tuhota Ranteen mahdollisuudet ja sitten siirretään Kiemunki syrjään. Onko kaukaa haettu arvaus?

  En kuitenkaan haluaisi uskoa, että sinä ja muut demarit ihan oikeasti olette sillä kannalla, että teidänkin perheen asioita saa poliittisen kiiman nimissä revitellä mediassa. Hei Koskinen, siihenhän tämä johtaa jos demareilla ei kerran ole mitään rajoitetta ihmisen yksityiselämän retostelun suhteen.

  • Seppo sanoo:

   Niinpä! Mielenkiintoinen näkökanta! Mutta mitä mahtaa olla mieltä puoluehallituksen pj. Antti Rinne ja -valtuuston hämeenlinnalainen pj. Tarja Filatov?

 7. Matti sanoo:

  Olisi kiva tietää kuka Hämeenlinnalaisista eduskuntavaaliehdokkaista on tosissaan pyrkimässä eduskuntaan ja kuka vaan louskuttaa leukojaan ehdokkaana muiden kiusana? Näitä mielestäni riittää kaikissa puolueissa, Kuvittelisin että aika kallis harrastus.

 8. Lauri Kivimäki sanoo:

  Luin eilisen Iisakki Kiemungin puolustuskirjoituksen Kaupunkiuutisista ja tulin tulokseen ilmeisesti miehellä on vielä jonkin verran omantunnorippeitä jäljellä. Annan kuitenkin ohjeen-älä jatka, vaikka Ranteen ex-miehen ystävätkin antaisivat luvan.

 9. nimimerkki sanoo:

  Kiemunki ilmoitti tuossa puolustuspuheessaan ettei olisi julkaissut juttua saamatta lupaa ex- mieheltä. Kas kummaa – toisen osapuolen lupa näyttää riittävän tässä kohtaa IK:lle. Olen sitä mieltä että Lulu Rannetta vastaan tässä on rikottu räikeästi ja vielä niin ettei tästä jupakasta jää varmasti kenellekkään hyvä maku suuhun, ja samalla tuhottiin tieten viimeisetkin eväät jatkaa päätöksentekoa asiapohjalla.

  • saara finni sanoo:

   Mutta sehän juuri oli Kiemungin tarkoituskin. Onhan tuokin tapa hajottaa hallitus.

 10. Seppo sanoo:

  Tässä on *mielipide* -palstalla hyvä juttu ”Politiikka ja Hämeenlinna” Lukekaa!

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Olen samaa mieltä. Kyseisestä kirjoituksesta saa hyvän käsityksen siitä miten kaupungin asioita hoidetaan vai hoidetaanko lainkaan oleellista?

  • Antti Sulonen sanoo:

   Asiallinen kirjoitus.

   • Harri sanoo:

    Kyllä vain. Ei olisi pieni kierrätys pahasta nyt valtuustossa.
    Vaikea kuvitella, että puheenvuorot ym asiat jakaantuvat tasapuolisesti, jos pj ja muutama valtuutettu eivät pysty toisilleen ”päivää”-sanomaan, epäilemättä, että toinen valehtelee.
    Syytä varmaan on molemmilla puolilla, mutta varsinaisen juoruilun aloittajan jokainen voi helposti lukea.

 11. no name sanoo:

  Kyllä katson että Johannes koskisen olisi pitänyt tuomita selkeästi Iisakki Kiemungin aloittama yksityisasioiden penkominen. Tästä ei ole kenellekkään mitään hyötyä – ei edes kiemungille, eikä se kuulu mitenkään poliittiseen päätöksen tekemisen piiriin.

 12. Lauri Kivimäki sanoo:

  Hämeenlinna ei tule koskaan nousemaan sellaiseksi vetovoimaiseksi maakuntakeskukseksi, mitä nykyinen valtaeliitti haluaa. Maisemat on hienot, sijainti lähes erinomainen, golffareiden paratiisi. Historiassa löytyy. Työpaikkojakin on mutta varsin tavanomaisia. Teollisuustyöpaikkoja ei liene tulossa? Yksi asia lienee se, että täältä on kuulunut aika paljon negatiivista ympäristöön. Eikä pelkästään SCC. Tietoisuus Hämeenlinnan hallinnon heikkouksista tiedetään laajemminkin ja jo paljon ennen ”pahamaineisen” koalition syntyä, sitä ei kannata syyttää. Se on valtaeliitiltä puhdasta itsensä pettämistä. On tietysti valitettavaa, että vuosikymmenten jälkeen on muodostunut ryhmittymä, joka kyseenalaistaa valmiiksi pureskeltuja päätöksiä-ei menekään läpihuutona, joudutaan perustelemaan. Kyllähän valtakunnallisesti ovat vaalirahajupakkaan osalliset mananneet, että miksi juuri nyt, kun aina on ollut ”niin hyvin”. Maailma muuttuu ja tulee avoimemmaksi, päätösten tulee olla läpinäkyviä. Toivottavasti HML päättäjät sen tajuavat. Entinen ja nykymeno on syvältä.

  • Pimu sanoo:

   No olisiko sitten parempi, että Hämeenlinna taantuisi takapajuiseksi muuttotappionurkkakunnaksi, kuten moni täällä ilmeisesti haluaa? Näin kun on muutaman vuoden asunut pois Hämeenlinnasta niin tämä vaihtoehto ei näytä ollenkaan niin kaukaa haetulta kuin vielä siellä asuessa tuntui, jos kaikista kaupungin vetovoimaa nostavista hankkeista luovutaan. Hämeenlinnasta on kuitenkin niin helppo ajaa ohi moottoritietä, ettei ilman erityisiä vetovoimatekijöitä monikaan viitsi nostaa jalkaa kaasulta. Ja luontoarvot eivät ole tälläisiä tekijöitä, niitä kun Suomessa riittää joka paikkaan.

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Tervetuloa Pimu pitkästä aikaa…

    En tiedä paljonko Forssan seutu panostaa vetovoimaansa, mutta väkiluvun laskiessa häviää kasvussa Riksun seudulle. Forssan väkiluku laski 60:lla eli 0,33 %:lla. Talous on kuitenkin tasapainossa, ylijäämiä on hieman puskurissa ja lainamäärä on pysynyt vakaana 8 vuotta ollen nyt alempana kuin vuonna 2006.

    Riksun seutu panostaa vetovoimaansa, mutta häviää Hämeenlinnalle. Väkiluku kasvoi 103:lla eli alle 0,4 %:lla. Ylijäämiä on hieman puskurissa, mutta kaupunki velkaantuu ihan simona, vuosikate ei kata edes 40 % investoinneista.

    Hämeenlinna panostaa vetovoimaansa, mutta häviää Tampereelle. Asukasmäärä kasvoi vain 309:llä eli 0,46 %:lla. Hämeenlinnan käyttötalous on paljon huonommassa hapessa kuin Forssalla ja jopa Riihimäellä. Hämeenlinnakin velkaantuu koko ajan, koska vuosikate ei riitä investointeihin.

    Tampere on vetovoimainen kuin neutronitähti, mutta vuosikate ei riitä investointeihin lähimainkaan, ja velka kasvaa suhisten. Väkiluku kasvoi 3025:llä eli lähes 1,4 %:lla. Tampereen seutu häviää silti vetovoimassa pääkaupunkiseudulle.

    Pääkaupunkiseutu on vetovoimaltaan Suomen musta aukko, pelkästään Helsingin väkiluku kasvoi 2012-2013 n. 8.000 asukkaalla eli yli 1,3 %. Helsinginkään vuosikate ei riitä investointeihin lähimainkaan, ja kaupunkikonsernin velka kasvoi viime vuonna lähes miljardin. Espoolla ja Vantaalla väkiluku kasvoi myös 1,4 – 1,5 % vuosivauhtia, taseessa on tulospuskureita mutta velkantuminen painaa. Vantaan kaupungilla on velkaa liki 1,2 miljardia, eikä vuosikate riitä enää edes lainanhoitomenoihin. Espoon investointitalous on puolikuolleenakin lähimpänä tervettä, silti pitkäaikaiset lainat lähes tuplaantuivat 2013. Kaikkiaan näiden kolmen kunnan väkiluku kasvoi lähes 16.000 asukkaalla.

    Tosiasia on, että kun kaikki investoivat vetovoimaan ja kasvuun, kaikki velkaantuvat. Käännettä ei ole näkyvissä. Vastaus ei ole että ilman vetovoimainvestointeja oltaisiin vielä huonommassa tilanteessa. Käyttömenot pitää saada ensin kuriin, muuten kasvuinvestointien takaisinmaksua ei pystytä ikinä edes aloittamaan.

 13. riitta.nyqvist sanoo:

  Moro Pimu!
  Päinvastoin, moni haluaa, että lopetetaan tappiokierre,
  utopistiset bisnes-hankkeethan syövät kaupungin uskottavuuden.
  Nurkan takana uhkaa veroprossan nousu ja miinusmerkkinen muuttoliike.
  Perusasioiden on oltava kunnossa, jotta terve bisnes kiinnostuisi kaupungistamme,
  eivät mm. homekoulut lisää vetovoimaamme.
  Luonto-arvomme on ykkösluokkaa,
  jopa Sibbe sävelsi luontomme innoittamana.
  Hämeen linna, Aulanko, Vanajavesi ovat melkoinen brändi, ylistystä olen kuullut
  suoraan japanilais- ja venäläisturisteilta.
  Ei hyvä heilu, jos pieni kokematon porukka pyörii oman toimensa
  ja lukuisten ahneuksissaan kahmimiensa luottamustoimien ohella
  bisnes-hankkeissa, jotka hipovat utopioita.
  Tuoreen tutkimuksen mukaan multitasting-tyypillä (jokapaikan höylä)
  älyllinen suoritustaso laskee pössöttelijän tai 8v. lapsen suorituksen tasolle.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Hämeenlinna ei pysty mitenkään erityisesti luontoarvoillaan kummemmin ykkösluokkaan kuulumaan. Suomesta löytyy samanlaisia luontokohteita hyvin paljon.

   Sibeliuksen sävellysten innoituskohteista en osaa sanoa, mutta miksi hän asettui Tuusulanjärven rannalle.

   Mikäli luontoa erityisesti mainostetaan turismille, niin ennen pitkään tuo luonto on kulutettu.

  • Pimu sanoo:

   Noin minkäkin kuvittelin koko ikäni Hämeenlinnassa asuneena, mutta nykyisen kotikaupungistani Tampereelta löytyy luontoarvoja ihan yhtälailla. Ei kukaan suomalainen oikeasti tule hakemaan Hämeenlinnasta luontoarvoja kun niitä löytyy jo matkalla Hämeenlinnaan oli sitten tulossa ihan mistä suunnasta tahansa, Stadilaiset menee Nuuksioon jos haluaa luontoarvoja, tamperelaiset Pyynikille tai Kauppiin jne. Jonkun kerran on tullut jonkun tamperelaistutun kanssa käytyä kiertämässä Aulangon puistometsän lenkin ja niistäkään käynneistä ei Hämeenlinnan liike-elämä ole juurikaan kostunut ellen ole joutunut tankkaamaan Hämeenlinnassa.

 14. riitta.nyqvist sanoo:

  Moro Antti!
  Makuasia, mutta mm. Hämeen linna ja Aulanko ovat ainutlaatuisia.
  Se on vähän sama juttu, kun vertaisi Iittalan ultima thule-lasia ja puristelasia
  keskenään. Molemmat ovat pelkistettynä juomalaseja.
  Hyvä kysymys, miksi Sibbe asettui Tuusulanjärven rannalle asumaan?
  Oletan, että siellä oli hänelle läheisiä sielunveljiä ja -siskoja.
  Oletan, että sieltä oli lyhyempi matka lempiravintolaan tapaamaan ystäviä.
  Oletan ja oletan…
  Olet oikeassa, jos emme pysty ainutlaatuista Lappia suojelemaan,
  on se vaikeaa täälläkin.
  Tosin japanilaiset ovat erittäin siistejä turisteja,
  ihan hävettää, kun kaupungin oma porukka törkyilee Sibben kotitalon
  ympäristöä.
  Edelleen, olisi paikallaan siirtää talo lähemmäksi alkuperäistä kotia.
  Riitta

  • Pimu sanoo:

   Ongelmana on vain se että ne ovat ainutlaatuisia vain hämeenlinnalaisille eikä edes suurelle osalle heistäkään. Tuskinpa kukaan on muuttanut Hämeenlinnaan vain siksi, että siellä on linna ja aulanko. Oikeastaan ainoa erityispiirre Hämeenlinnassa on se, että keskusta on nopeasti saavutettavissa moottoritietä pitkin, mutta eipä taida Hämeenlinnassa olla tätä erityispiirrettä taidettu juuri mitenkään osata hyödyntää. Tästä tulikin mieleeni, että Engelin rantaan kun rakentaisi rohkeasti pari 20-30 kerroksista kerrostaloa niin aivan jokaisessa lähiseudun kaupungissa ei olisi saatavilla vastaavalla näköalalla varustettua asuntoa aivan kaupungin keskustassa järven rannalla parin minuutin päässä moottoritieltä tunnin ajomatkan sisällä Helsingistä ja Tampereelta. Itse asiassa vastaavaa asuinpaikkaa ei taida olla tarjolla missään päin Suomea.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Lahti omaa samat mahdollisuudet.

    • Pimu sanoo:

     Eipä omaa. Lahden keskustasta on moottoritielle matkaa 5 kilometriä ja Tampereelle on ajallisesti 2 kertaa pidempi matka.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Enkelinranta häviää kuitenkin vastaavasti Vesijärven maisemille ja Lahdesta ei kaikkea tarvitse lähteä hakemaan Helsingistä, tai Tampereelta.

     • Pimu sanoo:

      Voi hyvin pitää paikkansakin, mutta ei se siltikään ole yhtä hyvin yhteyksien päässä Suomen kahden suurimman talousalueen välissä.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Niin mikä on puristelasia? Hämeen linna, Savon linna, Turun linna noin alkuun.

   Ja mikä on puristelasia? Aulanko, Pyynikki, Nuuksio, Yyteri, Kalajoki, Hossa, ym ym.

 15. riitta.nyqvist sanoo:

  Ei mikään luettelemistasi Antti,
  tosin Hossaa en tunne.
  Täytyykin ottaa selvää.
  Hienoja kohteita voi jatkaa Pimu Tampereelta, jossa niitä riittää.
  Riitta

  • Harri sanoo:

   Moro
   Pimu on oikeassa siinä, että Hämeenlinnan luontoarvoja korostetaan liikaa. Eivät ne ole mitään maagisia vetonauloja. Suomessa onneksi on vielä vapaata metsää ja komeita maisemia, eikä kaikissa ole joku h..nmoinen autokauppa tönöttämässä.

   Hämeenlinnaan sen yleisömagneetin saaminen ei olekaan sitten niin helppoa, täällä on jo ainutlaatuinen moottorirata, mutta se on toiminnassa vain kesäisin.
   Nykyhallinto on sitä yrittänyt jo kauan..ei oikein lähde.
   Johtuu pitkälti itse paikkakunnasta ja sijainnista, mitä on Nurmijärvellä, Hyvinkäällä, Riihimäellä, Janakkalassa (Puuhamaa),Valkeakoskella, Toijalassa? Hämeenlinna on siinä samassa ketjussa, isojen välissä.
   Nykyisin oikeaan suuntaan menee Suomen suvaitsevin jääkiekkoseura. Ehdotan HPK:lle tempausta, jollaisen TPS järjesti hyväntekeväisyysmielessä viikonloppuna, pelaamalla vaaleanpunaisissa.
   HPK – yksi peli sateenkaaripaidassa.
   Tämä tekisi todella hyvää näille ”äijä”kulttuurin palvojille ja avaisi ehkä jonkun lukon sikakatsojinkin maailmankuvassa. Luultavasti katsojamäärät nousisi selvästi tempauksen jälkeen.

   Ehdotin joskus ”SCC” tontille huvipuistoa, siinä täky, kun joku sopiva ritsku löytyy sitä kyhäämään.
   Ei mikään Särkänniemi-kopio, vaan jotain uutta.
   Ja taas riski yrittäjälle, kuten täällä on ollut tapana hokea (ihmettelen vielä, miten SCC aiheuttaa kymmenien miljoonien tappion yrittäjälle, mutta siksi en ole yrittäjä, joku voisi hieman avata, mistä tuo määrä muodostuu..)

   Ottakaa vakavasti, mitä haluatte 🙂

 16. Jari Ranne sanoo:

  Varatuomari Koskinen, olit aivan hiljaa koko sen viikon, kun valtuuston puheenjohtaja rikkoi yksityisyyden suojaa, polki lasten oikeuksia ja levitteli erittäin loukkaavia ja vääristeleviä väitteitä. Olen keskustellut asiasta lukuisten asiantuntijoiden ja asukkaiden kanssa. Moni muukin haluaa tietää:
  Tarkoittiko hiljaa olemisesi sitä, että sinä ja koko ryhmänne hyväksyitte valtuuston puheenjohtajan tekemiset ja sanomiset?

 17. riitta.nyqvist sanoo:

  Moro Jari!
  Äitinä paheksun Tarja Filatovin mykkää hyväksymistä poliittisen kilpasiskonsa
  yksityisasioiden revittelystä julkisuudessa.
  Kilpailuvietti voitti.
  Sensijaan kilpasisko Teija Arvidsson ilahdutti,
  muistuttamalla asioiden tärkeysjärjestyksestä KU:ssa 11.10.
  Politiikon uskottavuus mitataan siitä,
  puolustaako hän samoja asioita ja arvoja julkisuudessa,
  kuin kahdenvälisissä kabinettikeskusteluissa.
  Tuntuu siltä, että liian monen politiikon moraalin taso
  on kuin leipäpapilla ja lama-ajan pankinjohtajalla.
  Riitta

 18. Iisakki Kiemunki sanoo:

  Terve Riitta,

  ”Politiikon uskottavuus mitataan siitä,
  puolustaako hän samoja asioita ja arvoja julkisuudessa,
  kuin kahdenvälisissä kabinettikeskusteluissa.”

  My point exactly. 🙂

  • Nimimerkillinen sanoo:

   Sillä tavallahan poliitikko kasvattaa uskottavuutensa että hän irrottaa yksittäisen lauseen laajasta keskustelusta ja kommentoi vain tätä yhtä lausetta….

  • riitta.nyqvist sanoo:

   Moro Iisakki!
   Politiikan suurmiehet eivät tunne suuruuttaan,
   eivätkä pienet pienuuttaan.
   My point …
   Riitta

 19. Iisakki Kiemunki sanoo:

  Terve Tötterölle,

  No enpä tunnista. Vierailin juuri äsken ensimmäistä kertaa eläissäni murobbs-palstalla, ja ensimmäisenä voisin todeta, että hallitsen välimerkkien käytön pykälää paremmin kuin nimimerkki ”LopenUupunut”, vaikka hänen näkemyksensä minun kannaltani oikeansuuntaisia ovatkin.

  Toisekseen, en ymmärrä miksi levittelisin nimimerkin suojista virheellistä informaatiota koskien SCC-hanketta. Esimerkiksi mitään ”extrana kaavoitettua ramppia” ei ole olemassa. Myöskään Ilkkala tai Ranne eivät ole olleet päättämässä Kirstulan tonttikaupoista, vaan perussuomalaisista tuolloin kh:ssa istui Niemelä. Tonteista ei myöskään maksettu ”10 x korkeampaa hintaa”. Muistaakseni kaupungingeodeetin arvio tonttien käyvästä arvosta silloisen kaavan mukaisella rakennusoikeudella oli noin 750 000 euroa. Myyjä pyysi alkuun noin miljoonaa. Hinta asettui lopulta neuvotteluissa n. 800 000 euroon. Kauppa hyväksyttiin yksimielisesti kh:ssa. SCC:lle rakennusoikeutta oltiin myymässä vastaavaan hintaan, eikä se tulevaisuudessakaan siitä varmaan alene, elleivät poliitikot päätä lähteä alennusmyyntiin. Markkinat tietysti määräävät myös sen, miten maa ja rakennusoikeus kauppansa tekee. Juuri tässä suhdanteessa kauppoja ei synny paljon missään.

  Voin myös paljastaa, että en kirjoita myöskään nimimerkillä ”Heini” tai ylipäätään millään muullakaan nimimerkillä, kuten usein epäillään. En myöskään vastaa kaikista Suomi24-palstalla aikojen saatossa nimelläni kirjoitetuista teksteistä, vaan olen rekisteröinyt sinne tunnuksen iisakki.kiemunki. Mutta jokainen tietysti uskoo, mihin haluaa. Ilmeisesti jotkut haluavat uskoa, että käytän päiväni ja yöni esim. roikkumalla Suomi24:ssä kommentoimassa ”perzuikkia” jokaiseen ketjuun. Sanoisin, että siitä vaan 🙂

 20. Stemu sanoo:

  Ymmärrän hyvin Iisakki Kiemingin purkauksen. Hän ei ole kaltaisemme tavallinen ihminen. Hän on puoliksi Sari Rautio.

 21. riitta.nyqvist sanoo:

  Moro!
  Näitä täkäläisiä tanhuja tuijottaessa,
  tulee väkisinkin mieleen retorinen kysymys,
  miksi kaupungin asukkaat tuntuvat olevan koko systeemin alimpaa
  kastia, vaikka alunperin kyseinen organisaatio,
  – on heitä varten perustettu.
  Joku viisas on todennut, siellä missä kaikkinainen vastarinta puuttuu,
  tai se yritetään nujertaa,
  virallinen organisaatio täyttää tilat.
  Se on enemmän sääntö, kuin poikkeus, että heikompien
  sorsimiselle perusteluja löytyy aina.
  Mm. Tuuloksen kirjaston lopettaminen tuskin pelastaa kaupungin taloutta.
  Ehkäpä nämä kirjaston kaatajat ajattelevat,
  että pelkkä Raamattu riittää lukemiseksi ko. pitäjälle.
  Vaikka tämän kaupungin vero-prossa nostettaisiin 30% ,
  ei nykyisellä poliittisella johdolla ole kykyä hoitaa asioita kaupunkilaisten hyväksi.
  Riitta

 22. Olavi Romppanen sanoo:

  Miltähän mahtaisi Iisakki kiemungista tuntua jos joku revittelisi paikallislehdessä hänen lapsiensa yksityisasioita palstoilla. Luulenpa että pesäpallomaila tai nyrkki puhuisi hyvin nopsaan.

  • riitta.nyqvist sanoo:

   Moro Olavi!
   Eihän nyt unohdeta Sari Raution osuutta,
   poliittisen kilpasiskonsa Lulun,
   lapsien yksityisasioiden revittelyä naamakirjassaan.
   Siinä sitä todellista äityiden mittaa minimoitiin alakanttiin,
   – vain politiikan ja vallanhalun sokaisemana.
   Riitta

Jätä kommentti

css.php