Neljännesvuosisata kansanvallan palveluksessa

Kun tämän eduskuntakauden päättäjäiset pidetään 15.4., minulla tulee täyteen 25 ja puoli vuotta työtä eduskunnassa kansanvallan palveluksessa. Lokakuussa 1989 aloitin sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän lakimiehenä ja maaliskuussa 1991 Hämeen vaalipiiristä valittuna kansanedustajana.

Kuusi kautta on hurahtanut inhimillisesti katsoen nopeasti. Tarkemmin pohdittuna on tapahtunut historiallisesti arvioiden valtavia mullistuksia. 24 vuotta kattaa neljänneksen koko itsenäisen Suomen taipaleesta. Sama aikajänne itsenäisyyden alussa olisi kattanut kansalaissodan, pulavuodet, talvisodan ja vielä jatkosodan alunkin.

EU-jäsenyys ja siihen liittynyt lainsäädännön harmonisointiurakka sekä ennen jäsenyyttä että sen aikana vuodesta 1995 on muuttanut pysyvästi sekä Suomea että suomalaista demokratiaa. Kaksi syvää lamaa, IT- ja Nokiabuumi ja alamäki, muutoinkin rajut muutokset teollisuudessa ja elinkeinorakenteessa ovat raamittaneet poliittista päätöksentekoa ajoittain kovinkin ahtaalle.

Viime kuukausina on kaiholla muisteltu sitä päättäväisyyttä, millä Suomi nousi 90-luvun lamasta ja jättityöttömyydestä Lipposen kahden hallituksen vedolla muun muassa laajaan työmarkkinoiden yhteistyöhön nojaten. Vaikka hallituspohja ns. sateenkaarihallituksissa oli ennennäkemättömän laaja yli poliittisen kentän, hallitus- ja eduskuntatyö sujui paljon jäntevämmin kuin tämän kauden vaiheittain supistuneelta sixpack-, viitos- ja nelospohjalta.

Vuoden 2000 perustuslakiuudistus ja sitä edeltänyt perusoikeuksien modernisointi valtiosäännössä merkitsivät siirtymistä olennaisesti suoraviivaisempaan parlamentaariseen demokratiaan, missä enemmistön valta ja vastuu korostuvat. Sitä valtaa pitää käyttää, järjellä ja kansaa kuunnellen.

Myös presidentin rooli on tällä jaksolla muuttunut merkittävästi. Ensin suora kansanvaali ja siihen liittyneet muutokset valtaoikeuksissa, sitten perustuslakiuudistuksessa sisäpoliittisten valtaoikeuksien kaventaminen ja presidentin aseman korostuminen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kokoavana voimana.

Maailmalla neljännesvuosisata on ollut globalisaation vyörytystä – taloudessa, teknisessä kehityksessä, viestinnässä ja vähän politiikassakin. Neuvostoliiton hajoaminen, itäisen Euroopan, Balkanin, Kaukasuksen ja Keski-Aasian uudet demokratiat, Saksan yhdentyminen, EU:n ja Naton laajentuminen ovat muokanneet uusiksi kartan ympärillämme. Kiinan ja Aasian muiden taloustiikereiden nousu on myös osunut tähän ajanjaksoon.

Euroopan ja maailman tapahtumien seuranta kuuluu edustajien arkipäivään paljon kiinteämmin kuin 25 vuotta sitten. Tietotekniikka helpottaa siinä, samoin kansalaisille on tullut helpommaksi seurata edustajiensa tekemisiä. Yhteydenpito äänestäjien ja kansanedustajien välillä muuttaa jatkuvasti muotoaan.

Perinteiset puolueyhdistysten ym. järjestöjen kokoukset ovat harventuneet ja väki niissä vähentynyt, mutta kentän kiertäminen omassa vaalipiirissä on edelleen tärkeä osa kansanedustajan työtä. Minusta esimerkiksi työpaikkavierailujen järjestämiseen tulisi kynnystä madaltaa demokratiassa normaalin vuorovaikutuksen tehostamiseksi.

Tiedotusvälineiden aktiivisuus ja tasapuolisuus edistävät kansanvallan toimivuutta. Hämeen Sanomien ja Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten vakiintunut käytäntö antaa tällainen palstatila alueen kaikkien kansanedustajien käyttöön ansaitsee kiitokset, sillä koko maassa ei valitettavasti ykköslehdissäkään vastaavaa harrasteta. Muistaakseni Terttu Häkkisen päätoimittajakaudella yleisönpalvelu vietiin vielä pitemmälle kysymällä määräajoin alueen kansanedustajien tiiviit mielipiteet politiikan polttaviin aiheisiin vähän vaalikoneen tapaan.

Minulla on edessä vieroitusoireita, kun vaalit ja eduskunta ainakin neljäksi vuodeksi jäävät väliin. Työn, oikeudenmukaisuuden ja kansanvallan linjalla jatkan syyskuun alusta Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokunnassa – ja tietysti aktiivina kansalaisena.

Lämpimät kiitokset kuudesta kaudesta, luottamuksesta ja yhteistyöstä!

 

13 kommenttia artikkeliin “Neljännesvuosisata kansanvallan palveluksessa”
 1. matteus sanoo:

  Hyvää jatkoa sinulle Johannes perheesi kanssa Lontooseen. Olet tehnyt hienon poliittisen uran Suomessa ja Hämeenlinnassa. Toivottavasti sinut manttelinperijäsi eduskunnassa on Iisakki Kiemunki. Teissä kahdessa on paljon hyviä ja samanlaisia tekijöitä.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Iisakki Kiemungilla ei ole mitään ominaisuuksia joilla olisi edellytyksiä astua Johannes Koskisen saappaisiin eduskunnassa. Johanneshan ei paljon metelöinyt paikallispolitiikassa, mutta on yli puoluerajojen arvostettu eduskunnassa. Se, että juttua tulee kuin ”Eemeliltä” ja kynä on ”Ennalan” kynä viittaa enempi paikallispolitiikkaan. Tai viihdeteollisuuteen.

   • matteus sanoo:

    Kyllä minä näkisin näissä herroissa paljon samaa kun muistelen Johannesta nuorempana poliitikkona. Kieltämättä hän ei elänyt niin kovalla tunteella kuin Iisakki elää. Mielestäni Iisakilla on loistava tulevaisuus poliitikkona ja toden näköisesti menee heittämällä Arkadian mäelle. Erityisesti pidän hänen tarmokkuudestaan osallistua ja hänen kannanotoistaan eri asioihin.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     Kun Iisakki aikanaan tuli Janakkalan kunnallispolitiikkaan, oli ikäerostamme huolimatta (olen puolta vanhempi). Siis olin vilpittömän innostunut, nyt alkoi demareilla puhaltamaan uudet tuulet. En tiedä mitä tapahtui kun Hän muutti Hämeenlinnaan, saiko liian paljon liian nuorena, en enää tunnistanut Häntä. Eniten minua häiritsee se, että Hän tuppaa löytämään syyllisiä muista ei omista tekemisistään. Minulle on kerrottu, että Iisakki olisi jo eduskunnassa, mutta hieman varomaton puhetilaisuus Riihimäellä edellisissä valeissa vei Häneltä tarvittavat äänet. Itse vaihdoin numeron äänestyskopissa. On hyvä, että nuorella miehellä on hyvä itseluottamus, mutta mutta… Minulle on sama valittiin Hänet eli ei. Tämän päivän sosialidemokratia ei ole sitä mihin minut aikanaan kasvatettiin, valitettavasti

 2. ””, kun vaalit ja eduskunta ainakin neljäksi vuodeksi jäävät väliin. ”” niin suosittelenpa sinulle Johannes, että jäät vaan suosiolla sitten sen jälkeen eläkeukoksi, etkä enää tunge sotkemaan Suomalaisten asioita uudestaan!
  Kun nyt et juuri mitään ole tähänkään mennessä saanut aikaan, niin tuskinpa sua kukaan äänestäisi neljän vuoden päästäkään kun palkkiovirka-pestisi päätty.
  Vai onko niin että kuvittelet että kenties presidentiksi pääsisit kun pesti loppuu? Älä’ unta näe!
  jos sulla olis ollut munaa, niin sä olisit kieltäytynyt pestistä ja sanonut ettäsä haluat tehdä työtä kansan eteen etkä omaksi tarpeeksesi, mutta minkäs sille voi kun omat tarpeet meni muiden tarpeiden edelle. Nyt sä painit samassa sarjassa kuin kepulilaisten Paavo Väyrynenkin jonka tunnusmotto on ; Minä minun minulle jne..

  Mutta siitäpä vaan sitten…valitsemallasi linjalla ei ole muutkaan menestyneet , enkä sitä menestystä toivo sinullekaan.

  Maitojunalla pääsee onneksi kotiin, voihan se olla että kohtakin tarvinnet sitä?

 3. Tässäpä sulle Johannes ohjenuoraksi ja jäähyväispuheeksi valmis runomuotoon valmisteltu teksti:
  Lue ja nauti!
  —-
  Kakskytneljä vuotta eikä suotta, ja sattuipa sopivasti kun huomasin että alkaa olla tyhjä ja moneen kertaan käännetty jo takki ja kukkarossa edelleenkin matti.

  Niin mikäs siinä aattelin, kun tarjoovat palkkioksi virkaa ulkomailta, niin onhan se nyt kunniakkaampaa kuin olla pelkkä nolla, kotomailla!

  No mikäs siinä, mä ulkomaille lähden ja pakkaan mukaan vaimon , lapset ja sen vapaaherran tähden jonk, Tavja Havonen mulle edellisist tekemättömyyksistäni soi, kun sitä älysin ma pyytää todistajain nähden.

  Herraks pääsen, mä herrakaartiin muas muiden, mikäs on olles mun ja mikäs on olles muijan joukos muijain muiden joil muuta virkaa ei oo kun olla vaan odotellen takuueläkkeitä suomenmaan..

  Ja lapset pannaan laitokseen, on homma se Lontooss tapana, ei ole hyvä et lapset kasvaa vapaana.,, ei niistä uutta kermaa politikkaan tuu, jos hoosiannaa vain suomes laulais suu..

  Ja kun neljä vuotta takanain on, ei juuri haittaa, vaiken mitään olisin mä saanut aikaan.
  On uudet kujeet , uudet vaalit, nyt taakse jääneet on demokratian torkkupeitot ja shaalit.

  Ehkä vaihdan puoluetta kun kokoomukseen, herrat otetaan.
  On mulla annettavaa vielä paljon ja tiedän myöskin sen ettei taassen demokratialle sijaa löydy siinä maassa johon palaan, siks tästälähtein kokoomusta halaan…

  —————————————–

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Enpä osaa runoilla, mutta mielestäni J Koskinen on oikeutettu menemään ”lihapatojen” ääreen. Aika eduskunnassa ja varsinkin Hämeenlinnaan kunnallispolitiikassa on varmaan ollut kuluttavaa. Kukapa meistä ei haluaisi päästä joskus helpommalla. Ehkä jotain kertoo myös se, että JK:n ilmoitus yllätti myös paikalliset demarit-ei taida löytyä korvaavaa. Olen aina arvostanut poliitikkoja heidän tekojensa perusteella, en niinkään puolueen. Arvostan Johannes Koskista, samoin Hauhon Jari Koskista (kok) ja edesmennyttä Janakkalan Esko Hellettä (vas).

 4. riitta nyqvist sanoo:

  Onnea ja menestystä Jossu, Lontoon keikallesi!
  Toivottavasti demarien holtiton ajelehtiminen
  on loppunut palatessasi Suomeen.
  Paheksun sitä, että meppi Nato-Liisa haukkuu Bryssästä
  puoluetoveri Rajamäen,
  Suomen terveydenhoito-järjestelmän
  pelastamisesta täydelliseltä katastrofilta.
  Lopputorkassasi saat täydet pisteet ajaltasi oikeusministerinä.
  Siinä duunissa olit ehdottomasti Suomen paras.
  Riitta

 5. Heikki Notko sanoo:

  Oikein paljon kiitoksia, Sinulle Johannes, myös perheellesi. Olet tehnyt pitkän rupeaman, sekä kunnallis- että valtakunnan politiikassa.
  Olen haastatellut, useita Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettuja, sekä kaupunginhallituksen jäseniä.
  Kaikki he ovat antaneet toiminnastasi suuret kiitokset, yli puoluerajojen.
  He totesivat, että silloin kun tulee sovittamattomia erimielisyyksiä, eri puolueryhmien välillä, niin sinulta löytyy aina sovintoesitys, joka voidaan hyväksyä päätökseksi!
  Eli olet siltojen rakentaja, sekä sovittelija.
  Siteeraan tähän omaa runoani; ”Missä onni asustaa”.
  Missä onni asustaa, missä on onnenmaa? Missä on onnen tupa, kenellä on onneen lupa?
  Asuuko onni loistohuvilassa, vai asuuko se tiilitalossa?
  Voiko onni asua, pienessä pirtissä, mummon mökissä, metsän reunassa, pellon laidalla?
  Hyvää kevättä koko perheelle ja sitten myöhemmin, syksyllä mukavaa matkaa, sinne Lontooseen!
  Onhan se suuri luottamuksen osoitus ja ainutlaatuinen elämänkokemus, kun sinut valittiin, ansaitusti, tulevaan tehtävääsi!
  Näemme varmaan vielä valtuustosalissa, kevään ja kesän mittaan.

 6. Kari Jokinen sanoo:

  Johannes,

  Vilpittömät onniteluni pankkipestistäsi. On varmaan hyvä päästä tekemään uudenlaisia asioita. Kaikesta siitä oppii uutta. Ja sitä oppia voit palattuasi käyttää maakunnan parhaaksi.

  En ole koskaan äänestänyt sinua, enkä usko äänestäväni palattuasikaan. Mutta demariäänestäjät saavat palattuasi sinusta taas hyvän ehdokkaan. Toivottavasti palaat kotiseudulle. Kanta-Häme tarvitsee sinun kaltaisiasi poliitikkoja.

  Toivon menestystä uudessa tehtävässäsi.

 7. kuningasjätkä sanoo:

  Johannes hyvä, toivomme kovasti ettemme kuule sinusta yhtään mitään, emme ainakaan huonoja uutisia, joten koetahan olla neutraali toimissasi kuten tähänkin asti! Vain siten saatat saavuttaa seuraavan päämääräsi, joka arvatenkin on osallistuminen seuraaviin Suomen Tasavallan(harvainvallan) Presidentin vaaleihin, ehdokkaana? Sieltähän ne on ennenkin tulleet pankkimaailmasta, suomen pressat ja mitä he on saaneet aikaan ei mitään!. Varsinkaan viimeisintä edellinen, mutta hänhän ei ollutkaan pankkiiri vaan lesbo…taijokusinnepäin..

 8. Jaakko sanoo:

  Kiitokset myös täältä Johannekselle. Arvostan kylmäpäisyyttäsi politiikassa – sitä nimenomaan tarvitaan päätöksen teossa. Ainut miinus tulee täältä paikallispolitiikan puolelta. Kun kiemunki lähti rääpimään toisen ehdokkaan yksityisasioita, olisi sinun vanhempana valtiomiehenä ja puoluetoverina tullut häntä tästä ojentaa.

 9. Kimmo Kautio sanoo:

  Kiitos Johannes Koskinen palveluksistasi Suomelle ja Hämeelle. Arvostan miestä, joka ei tee sirkustemppuja ja numeroa itsestään, vaan toimii asiat edellä! Olet katoava luonnonvara suomalaisessa politiikassa. Itseluottamus ja viisaus on sitä, että kykenee olemaan hiljaa silloin, kun ei ole annettavaksi lisäarvoa keskustelulle. Ja silloin kun sellainen mies puhuu, niin häntä kuunnellaan.

Jätä kommentti

css.php